Свързани новини

20.04.2018 09:56

НАП назначава 217 аматьори за фискални инспектори

Видян 2121 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Странните "реформи" в НАП продължават. Само преди дни стана ясно, че ръководството на приходната агенция е взело решение от 1 май да ликвидира цяло ключово звено - "Оперативни проверки", в което работят близо 300 данъчни инспектори. В четвъртък пък бе обявен конкурс за назначаване на 217 служители в друга изключително важна структура на НАП - "Фискален контрол", съобщава Сега. Забележителното е, че условията за кандидатстване са доста занижени - професионален опит не се изисква, а желаещите трябва да имат само бакалавърска степен, като се посочва, че специалност "Икономика" е за предпочитане. Така на практика излиза, че приходната агенция залага на аматьори при попълване на звено, което ще трябва да играе все по-важна роля в борбата срещу данъчните нарушения и подобряването на събираемостта на приходите.


Двете служби - "Оперативен контрол", която от 1 май ще бъде закрита, и "Фискален контрол", всъщност са "тежката артилерия на НАП - там работят инспекторите, които правят проверки на място по офиси, магазини, складове, гранични пунктове и т.н. Ръководството на приходната агенция обясни решението си да ликвидира "Оперативен контрол" като антикорупционна мярка. Тя дойде две седмици след акция на специализираната прокуратура, при която бяха арестувани 20 данъчни инспектори от въпросното звено по подозрение за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци. От НАП обаче обясниха, че повече от година са се обмисляли промени в работата на "Оперативни проверки" заради "високия корупционен риск".


Заплашените от съкращенията данъчни инспектори излязоха на протест срещу решението. В свое писмо до премиера, омбудсмана и министъра на финансите те посочват, че и в други служби на НАП - "Фискален контрол", "Събиране", "Ревизии", има корупционни скандали, но тях не ги ликвидират. В писмото се припомня и потресаващото убийство на шефа на "Фискален контрол" като в мафиотски сюжет. Но тогава премиерът Борисов каза: "Когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава".


Ръководството на НАП и министърът на финансите обясниха пред публиката, че не става дума за масови съкращения, а за преструктуриране, и посъветваха потърпевшите от реформата да кандидатстват наново за работа в агенцията - за предстоящото разширяване на звеното за фискален контрол.


С новите 217 служители, които ще бъдат назначени, общият брой на работещите във "Фискален контрол" ще достигне 670 души, уточниха за в. "Сега" от приходната агенция. Звеното съществува от 2014 г. То бе създадено да контролира стоките с висок фискален риск, при които най-често се прилагат схеми за източване на ДДС и други данъчни измами. Кадрите на това звено неслучайно са с по-големи правомощия от обикновените данъчни инспектори. Те работят в мобилни екипи, следят вноса и износа, имат право да спират и проверяват камиони, товари и документи по границата и по пътищата, да пломбират превозни средства и да проследяват движението им из цялата страна - от влизането им през граничния пункт до крайния получател. В списъка с рисковите стоки фигурират плодове, зеленчуци, хранителни продукти, а отскоро - и горива. След закриването на "Оперативни проверки" инспектори от "Фискален контрол" ще трябва да поемат и проверките по търговските обекти в страната.


Стартовата заплата за длъжността "инспектор по приходите" е 914 лв., става ясно от обявата за конкурса. Кандидатите първо ще се явят на тест, за да покажат познават ли данъчно-осигурителното законодателство. На втория тур ще има интервю, в което желаещите да работят във "Фискален контрол" ще трябва да демонстрират умения за работа в екип, общителност, лоялност и прочие.


Работата е на 12-часови смени, за да се осигури денонощен непрекъснат режим на работа.


Интересното е, че обявленията за конкурсите са пуснати със заповед на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова на 10 април - ден преди тя да обяви решението да бъде закрито звеното "Оперативни проверки". "Недопустимо е да поемаме чужда вина и категорично отказваме да поемаме отговорност за чужди действия и да бъдем изкупителни жертви в името на запазването на постовете на ръководството на НАП и като пародия за решаване на идентифициран от прокуратурата и полицията проблем с отделни служители", казват протестиращите от обречения отдел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.