Свързани новини

19.04.2018 09:53

Калфин се гласи за шеф на ОЛАФ

Видян 1259 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият вицепремиер Ивайло Калфин е един от двамата кандидати, които остават в надпреварата за поста на генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). В понеделник комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент определи в съревнованието да останат българският политик и бившият финландски министър на външните работи Виле Итала.


Финландецът е фаворит, като получи 13 гласа в гласуването, с два повече от събраните от Калфин - вице и на Станишев, и на Борисов. В понеделник вечерта комисията изслуша четиримата кандидати за поста, които бяха останали в надпреварата от първоначалните 70 номинации – Итала, Калфин, французина Франсоа Крюгер и германеца Андреас Млицке, съобщава Капитал.


ОЛАФ търси нов генерален директор от юли миналата година, когато стана ясно, че дотогавашният титуляр на поста – италианецът Джовани Кеслер, ще напусне службата, за да оглави митническата и антимонополна агенция в родината си. До избирането на нов генерален директор ролята се изпълнява временно от Николас Илет.


Финалното решение ще бъде взето от Европейската комисия, след като до края на месеца Европейският съвет изслуша двамата кандидати и посочи своя фаворит. По принцип изслушването трябва да стане на ниво посланици от тройката държави, които председателстват съвета (в случая Естония, България и Австрия), но тъй като в момента България е ротационен председател, българският посланик ще бъде заменен от румънския си колега, уточнява Euractiv.


Виле Итала е бивш депутат и евродепутат от финландската партия Национална коалиция (Кокоомус), която е член на Европейската народна партия в европарламента. До 2004 г. той беше лидер на Кокоомус, след което ръководството й пое Юрки Катайнен, който в момента е заместник-председател на Европейската комисия. От 2012 г. Итала е член на Европейската сметна палата.


Калфин беше вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, както и вицепремиер и министър на труда и социалната политика във втория кабинет на Бойко Борисов. Като бивш член на т.нар. група "Монти", която изготви доклад за възможните реформи в приходната част на европейския бюджет, от април 2017 г. Калфин е специален съветник на европейския комисар по бюджета Гюнтер Йотингер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион