Свързани новини

17.04.2018 14:53

OLX и Cartoon рекламират европредседателството с наши пари

Видян 3024 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Сайтът за стоки втора ръка OLX е сред медиите, избрани да рекламират европредседателството. Оценка за него ли е second hand? Лиляна Павлова е възложила на Медиа ЕС да промотира европредседателството на България. Консорциумът около агенцията на Олга Лозанова, част от кръга, спечелил и клиповете, и бордовете и всичко около председателството плюс останалите големи поръчки напоследък, спечелил обществената поръчка за над 370 000 лв. Със списък от медии, на които се ангажира да подава информация за тиражиране. Парите са на българските и европейските данъкоплатци. Не са ясни обаче  критериите на Медиа ЕС за избор на печатните и електронните медии, които ще популяризират европредседателството.


От в-к Сега поискаха информация от министъра за медиите, които получават парите за реклама. Недоумение предизвика голяма част от имената на сайтовете, които поеха тази задача.  


Според списъка предоставен от Павлова се открояват десетки медии, нямащи нищо общо с актуалните политически и обществени теми. Сред тях например е OLX, който е сайт за стоки втора ръка.  Други изненади в списъка са сайтове за готварство (kulinar.bg) , тийнейджърски проблеми (teenproblem), детски анимации (cartoonnetwork), тунинговане на коли, сайтове за клюки, спортни страници, изцяло музикални радиостанции и десетки други също напълно отдалечени от тематиката, като tialoto.bg или ponicka.com. Именно това са медиите, които получават дял от предвидените средства.


Странен е списъкът за печатната реклама, посочен от Павлова, но и тук не стават ясни критериите за подбор. Това са вестниците: 24 часа, Труд, Телеграф и 168 часа, както и списанията Мениджър и Тренд, което де факто е приложение на 24 часа, към които е и 168 часа. Посочени са и регионални медии, но без уточнение какви средства ще им бъдат платени. "Няма съмнение, че парите за печатните медии, където монополът е всеизвестен, се крият, за да не лъснат предпочитанията на властта. А още в началото на европредседателството управляващите уверяваха, че всичко ще има публичност, прозрачност и отчет за всички изразходвани средства", пише Сега.


От броя на публикуваните рекламни материали за председателството във вестници  "личи, че измежду тях обслужващият правителството консорциум има фаворити и предпочитани издания. В последния доклад на Репортери без граници се казва, че насочването на европейски средства към определени медии поражда зависимост и липса на прозрачност", добавя Сега.


Медиа ЕС, която спечели поръчката за отразяване е  консорциум, в който участват пиар агенцията От-До консулт, в която съдружник е бившият журналист от БНТ Олга Лозанова, и дружеството Диджитал Ай Ди АД с управител Чавдар Платиканов, регистрирано на адреса на спортния сайт Спортал.


От в-к Сега поискаха данни от Лозанова за това как са разпределени средствата между отделните медии. Информацията обаче беше отказана с аргумента, че данните представляват търговска тайна. Истината е, че това как се харчат парите от държавния бюджет не е търговска тайна, а дори и търговската тайна пада, когато е налице обществен интерес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион