Свързани новини

13.04.2018 15:04

НАП пред стачка, искат уво на шефката на данъчните в София

Видян 8159 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цяла дирекция в НАП заплаши със стачка, към която със сигурност ще се присъединят и други служители, тъй като се предлага цялата да бъде закрита с всичките й 300 служители поради случай на корупция в нея, но представен като стремеж към по-голяма ефективност. Хората от Оперативни проверки отказват да поемат вината на малцина свои колеги, при това, ако тя се докаже и поставят някои основателни въпроси. Те питат:


"Защо не беше закрита дирекция Фискален контрол след публичния разстрел на началник от същата структура с доказана корупция – виж отделна новина по темата за откритото при обиска в дома му – напомняме, че престъплението вече близо 5 месеца е неразкрито, въпреки че разстрелът бе показен и в самото сърце на София посред бял ден?


Защо не беше закрита дирекция Събиране, след като миналия месец служител от същата стана звезда от Господари на ефира и много повече урони публично престижа на администрацията, а репортера в предаването му обясни, че всички знаят че са част от матрицата, че той е само „пипало“, а друг над него е на чело на „октопода”?


Защо не беше закрит отдел Ревизии след като през месец февруари 2016 г. служителка на отдела е заловена с подкуп, взет във връзка с данъчна ревизия?


Защо не беше закрит отдел Ревизии след скандала, избухнал през 2015 година във връзка с неправомерно възстановено от органи по приходите ДДС в размер на 1,4 млн. лева, във връзка с което са уволнени тримата служители, свързани с ревизията и при положение, че е установена злоупотреба с държавни пари в особено големи размери от служители именно от този отдел?


Напомняме, че казусът беше разкрит от 19 минути на базата на фактите по съдебно решение, което установи огромната злоупотреба. В тази връзка служителите на НАП искат сметка и вземане на мерки лично по адрес на отговорната за случая шефка на НАП-София, за което ние отдавна настояваме, но прокуратурата не ще и не ще да разследва случая...Самите данъчни искат оставка: „Настояваме ръководството на НАП във връзка с допускането и неидентифициране на проблемни служители в различните дирекции и отдели на ТД на НАП София и свързаните с това подозрения за корупция, защото знаем че рибата се вмирисва от главата, а ръководните постове в НАП са „до пенсия“,  да понесе отговорността от несправяне със служебните си задължения”.


„В никой от тези случаи, които представляват системни нарушения, не е подадена оставка на началник и директор, ръководещ тези структури”, справедливо заключават служителите.  „От фискална гледна точка с всяка изминала година работата на отдел Оперативни проверки става все по-ефективна: при справка на данните от последната национална конференция се установява, че единствено отдел Оперативни проверки от функция Контрол има по-голяма ефективност в сравнение с предходната година. Като служители в отдела, ние извършваме проверки по търговски обекти, с опит от над 20 г. в системата на НАП, работещи на длъжност  ИНСПЕКТОР ПРИХОДИ, дисциплинираме бизнеса и стимулираме спазването на данъчното законодателство у задължените лица”, пишат те.


При незачитане на нашите искания уведомяване, че ще предприемем процедура по организиране на стачни действия”.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и