Свързани новини

12.04.2018 15:44

Прокуратурата се отказа да иска задържането на Желяз

Видян 1523 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата няма да протестира определението на Окръжен съд - Добрич, с което се отказва задържане на Желяз Андреев, търсен от САЩ във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са работили в американски кол център и са продавали части за самолетите на сирийските авиолинии.


Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг във връзка с искането на САЩ. От думите на Цацаров стана известно, че е постъпило искане за задържане за още четирима българи по същото разследване, но прокуратурата няма да иска от съда постоянния им арест. Става въпрос за двама мъже - родени през 1980 и 1986 и две жени – родени през 1969 и 1987. Органите на реда са установили, че те се намират в София, но на този етап няма да бъдат задържани.


Припомняме, че Желяз Андреев беше задържан в събота, като пред съда в Добрич от държавното обвинение настояваха той да остане в ареста до приключване на екстрадиционното производство. Според тях искането от Америка има всички необходими основания, а престъпленията, за които американските власти преследват българина, са престъпления и според българския Наказателен кодекс. Въпреки, че във въпросния период (2013-2014 г.) България и Европейският съюз не са налагали ембарго за търговия със Сирия. Тепърва предстои да се гледа делото за екстрадиция в САЩ на Желяз Андреев.


В същото време стана ясно, че Министерството на външните работи е предприело действия за изясняването на обстоятелствата около случая. Зам.-външният министър Юрий Щерк ще се срещне с американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал да бъде приет от зам.-помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър.


Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество, обясниха от Външно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни