Свързани новини

11.04.2018 14:44

Отнеха лицензите на доставчик на горива на Марешки

Видян 2188 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенция Митници е отнела лицензите за данъчните складове на русенския търговец с горива Полисан, съобщава Капитал. Фирмата е един от доставчиците на гориво на народния представител – Веселин Марешки. Причина за това са нарушени процедури по доставка на 24.5 тона гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка - от 50 лв. вместо с 645 лв.  Компанията реално е облагала гориво, което се продава в бензиностанциите, като гориво за отопление.


Според източници от службите схемата е с дизел, който се внася от Молдова. Той се товари на танкери в пристанище Джурджурлещ, което е в свободна безмитна зона. Горивото по документи минава през 2-3 посредника, преди да стигне до русенската рафинерия. Обикновено това са офшорни компании.


След като пристигне в България, дизелът се вкарва в данъчния склад на Полисан. При измерване на показателите му обаче се оказва, че има отклонение от нормите за плътност или сяра, и се оформя като мазут или котелно гориво. Това ставало възможно, като се добавят малко количество тежки масла.


Пропорциите били така прецизирани, че да не се облага като дизел, но в същото време да има същите горивни качества, които позволяват безпроблемно да се продава по бензиностанциите. Цената му е с 20-30 ст. по-ниска от тази на големите вериги.


Нарушението е установено още през 2016 г., но чак сега съдът потвърди на втора инстанция издаденото от русенската митница наказателно постановление. С него на компанията е наложена санкция от 29.2 хил. лв., която по размер съответства на тежко нарушение. Следва отнемане на лиценза.


Полисан е специализирана в производството на битум и котелни горива. Основана е през 1994 г. в Русе.  Нейн собственик е  бизнесменът Христо Вълков. Според източници от пазара на светлите горива дружеството внася на българския пазар от Русия и Румъния. Компанията е една от големите в сектора, като за 2016 г. приходите й са 270 млн. лв.


С разширяването на петролния бизнес на Веселин Марешки и веригата му VM Petroleum Полисан, беше посочена като един от основните му доставчици на бензин и дизел.


Това не е първият скандал около компанията доставчик на горива на зам.-шефа на НС. В началото на 2017 г. ГДБОП и Агенция Митници проведоха операция в офисите на Полисан в Русе. Тогава Марешки определи акцията като проява на страх и паника от това, което ще се случи на изборите на 26 март. През месец юни м.г. доскорошният директор на компанията Гален Петков бе намерен обесен. Разследващите свързаха случая с течащата тогава проверка, а основната версия бе самоубийство.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог