Свързани новини

11.04.2018 14:40

Многохиляден протест на хората с увреждания заради промени в ТЕЛК

Видян 2493 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Членове на 18 национално представителни организации на хората с увреждания се събраха на протестен митинг пред Министерския съвет, на който присъстваха над  6 500 души. Според организаторите заради новите правила за ТЕЛК много хора с увреждания  могат да бъдат оценени като работоспособни и да загубят правото си на инвалидна пенсия. Също така, ако даден човек бъде вписан като неработоспособен, то ще получава компенсация, а ако е определен като частично работоспособен, ще взема частична пенсия.


Протестът се състоя, въпреки  уверенията на здравният министър Кирил Ананиев, който обяви, че по нареждане на премиера Борисов се оттеглят предложенията за промени в медицинската експертиза.


Социалният министър Бисер Петков пък увери, че въвеждането на системата за експертиза на работоспособността цели да подобри условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда, а не да отнема придобити права.


Според протестиращите твърдението, че един човек трябва да бъде оценен за работоспособен е дискриминационно както за здрав човек, така и за човек с увреждане, защото всеки е работоспособен според възможностите, образованието и квалификацията си. Те подчертаха, че не искат помощи, а достоен труд.


"Хората, които не са заслужавали, а продължават да вземат тези пари или има корупционни схеми в ТЕЛК-ове, това не може да продължи”, това коментира премиерът Бойко Борисов след заседание на правителството. Той припомни, че при създаване на правителството кабинетаспре източването на различните системи от хора, които злоупотребяват.


Адриана Стоименова, която е един от организаторите на протеста заяви, че отдавна е предложено спешно въвеждане на електронно здравно досие, на контролни комисии, когато се обжалва решението на ТЕЛК както от самия човек, така и от НОИ, с цел борба срещу фалшивите пенсии. Тя настоя управляващите да поемат отговорността, която имат към хората с увреждания.


В Протестна нота до президента, председателя на НС, премиера и националния омбудсман, хората с увреждания настояват да отпадне формулировката "определяне на работоспособност" и планираното разделяне на медицинската експертиза и оценката на трудоспособността.


БСП разпространи позиция, в която обяви подкрепа за "справедливите искания, поставени в протестната нота”. В позицията се посочва, че "поради неспособността правителството да се справи със злоупотребите и корупцията в тази система, се наказват хората с реални увреждания. С предложените промени не се гарантира ограничаване на корупционните практики и увеличаване на контрола".


Протестът бе подкрепен от Рудолфо Катани, член на Борда на Европейския форум на хората с увреждания, председател на Комисията за връзки с ЕС. Той оцени като истински срам факта, че държавата не признава Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която е ратифицирала още през 2012 г.


Снимка: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей