Свързани новини

04.04.2018 11:04

Япония бие по брой на столетниците

Видян 1310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 32 000 души в Япония са навършили 100 само за година, сочат данни на министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи. Според тях страната е подобрила собствения си рекорд за най-много столетници за 46-а поредна година.

 Япония вече има над 65 000 души, които са на 100 или повече години. Макар че изостава с около 10 000 столетници от САЩ, които са на първо място, населението на Япония е едва една трета от това на Америка.

С други думи, в нито една страна в света няма по-голям процент от хора, достигнали стогодишна възраст. Това звучи като положителна новина, особено в страна, в която дълголетието се цени толкова много, че 19 септември – Денят на уважението към възрастта, е национален празник.

Столетниците по традиция получават специална чиния, изработена от чисто сребро. Но големият брой на дълголетниците се превръща в бреме за икономиката на държавата.

Възрастните хора, макар че се радват на голямо уважение, изяждат ресурсите с темпо, с което по-младите поколения не могат да се справят. През 2014 г., например, сребърните чинии за 59 000 столетници са стрували на страната около 2.1 млн. долара.



Тъй като страната застарява все повече, 2016 г. бе първата година, в която Япония замени чинията от чисто сребро с по-евтина алтернатива, която само е посребрена.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева