Свързани новини

02.04.2018 15:20

Против 2 закона Комисията по досиетата е извадила Ю.Кръстева като агент?

Видян 3606 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 4.4000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България се води европредседател, а гази собствените си закони като засегна правата не просто на граждани на чужди страни, а на Франция, която е най-силната държава в ЕС, заедно с Германия. Това, разбира се, едва ли е случайно.
За какво иде реч?
В чл. 1 на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, по който работи Комисията по досиетата е записано ясно, точно, конкретно и без никакви изключения, че тя има право да разкрива само български граждани.



В този смисъл публикуването на досието на световноизвестната интелектуалка Юлия Кръстева е погазване на този закон. Защото тя, добра или лоша, симпатична или антипатична, е гражданка на Френската република. И НЯМА българско гражданство, както твърди. Дори да е забравила и да е двойна, гражданите с такъв статут не влизат в обсега на Комисията. А обнародването на данни за лица, невключени в закона се наказва със затвор.
Кръстева сама обяснява в интервю за Бернар Пиво, президент на прочутата Академия Гонкур, публикувано на 24 февруари 1989 г., след като посещава София, напусната от нея през 1966 г., за да заживее в Париж: „Реших да се установя във Франция и да получа френско гражданство, като резултат от моето интелектуално преклонение пред Франция”.



През онази зима – последната преди промяната у нас от 10 ноември 1989 г., тя придружава близкия й тогавашен френски президент Митеран, който гостува на Тодор Живков. Но визитата му е знаменателна с две негови срещи, на които присъства, а най-вероятно и организира самата Кръстева: с интелектуалците дисиденти като все още живите от тях са Анжел Вагенщайн, Копринка Червенкова, Светлин Русев, както и друга – със студентите от Софийския университет. Това е първият вятър на промяната, който реално започва да духа у нас и придава характер на опозиция на членовете на тогавашните клубове за екология и за гласност и демокрация, към които принадлежат дисидентите, официализирани чрез закуската си с Митеран.



С оповестяването на Кръстева като агент на Първо главно управление – разузнаването, което със своя заповед от 1977 г. забранява достъпа до нейното досие дори на другите управления в ДС, се нарушава и Законът за класифицираната информация, както разбираме от мотивите на проект на промяна на Закона за досиетата, внесен в 42-ото Народно събрание:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и