Свързани новини

30.03.2018 09:28

Радев към Кирил: Ние държим на нашата история!

Видян 2546 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протойерей Николай Георгиев (началник на "Връзки с обществеността" в Светия Синод на БПЦ)  разпространи чрез мейл до медиите записи, които той е направил с личния си телефон по време на срещата между Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и неговия домакин Българския президент Румен Радев.


Причината е, нестихващият медиен интерес.


 


Разговорът се състоя в София в рамките на посещението на главата на руската православна църква в България за Трети март. След срещата в президентството патриарх Кирил направи специално изявление за българските медии като каза, че си заминава огорчен от интерпретациите в България за Руско-турската война (1877-1878 г.). Дни по-късно на сайта си Руската православна църква публикува видео от част разговора между патриарх Кирил и президента Радев, в което се чуват остри реплики от страна на руския духовник, който подсилва въздействието им с потропване с пръсти по масата.


Това създаде силни настроения у нас срещу Кирил, а в Москва - срещу Радев.


На настойчивите искания за стенограма на разговора, от президентството зявиха, че такава не е правена, защото разговорът предполагал откровена атмосфера, в която запис не е редно да се прави. Пред  Епицентър.бг източник от администрацията на държавния глава поясни, че Радев е дал достоен отговор на Кирил и спорът по темата приключил, когато президентът заявил, че е бил впечатлен от тезата на патриарха за "силата на мълчанието".  


Според обясненията на Св. Синод записът е направен от протоиерей Николай Георгиев с личния му телефон. Файловете са два с минимална, по думите на Георгиев, пауза. Той обяснява, че праща файловете до медиите сега "поради нестихващия интерес на мнозина и поради увереността ми, че "истината ще ви направи свободни" (Иоан 8:32)".


 


Видеото на Руската православна църква показва само встъпителното изказване на патриарх Кирил с изключение на последните два абзаца.


 


Публикуваме без редакторска намеса стенограмата на разговорите:


 


ПЪРВИ ЗАПИС


 


Президентът Румен Радев:


 


… по случай 3 март – нашия национален празник. Благодарим Ви, че заедно почетохме паметта на загиналите руски и български воини за нашето национално освобождение. Също така високо оценяваме Вашата визита в светлината на огромната роля на Руската православна църква за общонародния силен подем на руския народ в месеците след Априлското въстание в България от 1876 г. Именно на голямата роля на църквата и с молебените на всички църкви в Русия месеци наред се взема решението за тази война, която за нас е освободителна. Между българския и руския народ има вековни дълбоки културни и духовни връзки. И в основата и в последвалото развитие на тези връзки, голяма роля имат Българската православна църква и Руската православна църква. Както и Светите братя Кирил и Методий, пренасянето на славянската азбука и църковно-славянският език. Убеден съм, че със своето дело и Българската православна църква, и Руската православна църква ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване и за развитието на нашите приятелски народи.


Благодаря Ви още веднъж.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на