Свързани новини

28.03.2018 16:20

Ограничиха по зони метража на сградите в София

Видян 1786 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание прие дългоочаквани промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Сред тях най-обсъждани са въпросите, свързани с ограничаването на височината на сградите в милионния град. Причините са много, като на първо място е сигурността – София е в сеизмична зона, което я излага на сериозни рискове от трусове. Последното голямо земетресение беше през 2012 г., но в средата на 19 в. например градът е на практика тотално разрушен, макар от друга страна, при разместването на пластовете, да бликват неговите прочути минерални извори.


Новите сгради в столицата ще бъдат с максимална височина 75 метра, освен в центъра на София, където „кота корниз” е 50 метра. Ако зданието е на терен до 400 м от метрото - извън станциите в централната градска част и в районите Триадица, Лозенец, Младост и Изгрев, допустимата височина е 100 метра.


За кварталите на богатите в полите на Витоша като Бояна, Драгалевци, Симеоново височината на сградите е до 15 метра.


Зони за небостъргачи – т.е. сгради с височина над 100 м, в София ще има, но те не са фиксирани в закона, както бе първоначалният вариант на проекта. Столичната община предвиждаше две зони за строителство на небостъргачи - на бул. Цариградско шосе след 7-ми километър, на изхода на София преди вливането в магистрала Тракия под Околовръстния път, и в Люлин, където бул. Царица Йоана пресича обиколното шосе.


Никакви ограничения не важат за заварените проекти, сред които има за нарушаващ всички правила и норми небостъргач на бул. България и ул. Солун, при положение, че в района е забранено строителство на сгради с повече от 6 етажа.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се