Свързани новини

28.03.2018 12:23

Русия договори с Германия, С.Арабия и Китай енергетиката на бъдещето

Видян 3967 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„ОПЕК и Русия сключват сделка, която може да увеличи контрола върху световното снабдяване с петрол в продължение на 10-20 години, а не на годишна база, съобщава Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман пред Ройтерс Според бин Салман: "Имаме съгласие за голямата картина, но все още не за подробностите", каквото и да означава това... Русия работи заедно с ОПЕК и по време на предишни преговори за цените на петрола, но 10-20-годишна сделка между двете страни ще бъде безпрецедентна. Независимо от отдавнашните различия, Русия и Саудитска Арабия се събраха заедно от общия интерес да подкрепят падането на световните цени на нефта, както и от влиянието на Русия в Близкия изток след военната намеса на страната в Сирия”, коментира енергийният експерт Васко Начев.


Във връзка с това още по-важно е налагането на т.нар. петро-юан вместо долара в разплащанията за гориво – през 2017 г. така са изтъргувани 60 млн.т., които даваха голяма част от силата на долара като международно средство за размяна и на Брент като стандарт за цена на черното злато. Само в дебютния ден на китайския петролен индекс бяха изтъргувани в юани количества, равняващи се в долари на $4 млрд. А в търговете се включиха световните лидери на пазара, включително Гленкор. Според Ройтерс на годишна база ръстът на износа на нефт от Москва до Пекин е рекорден – 17,8 %. Русия и Китай обединяват усилията си като най-голям производител и най-голям потребител на нефт, като двете държави отдавна работят и по другите пътища за постепенно елиминиране на американската валута. Те увеличават все повече разплащанията си в собствени валути за всички стоки и услуги, налагат го и на другите големи икономики в БРИКС, както и на останалите си съюзници по неволя. Сред тези държави са третият по големина производител на нефт Иран и петият – Венецуела, които също трескаво бягат от долара по политически и икономически причини. Сделката на Русия с втория най-голям производител на нефт по класическа технология Саудитска Арабия и останалите от ОПЕК допълнително заздравява позициите на тази схема. Русия и Китай също така ударно разпродават американски дъл,г на който са най-големи държатели, а с парите изкупуват също така ударно злато за държавните си резерви.


В същото време стана ясно, че Германия даде окончателно разрешение за изграждане на руския газов далекопровод Северен поток 2, който е фаворизиран и от Москва, и от Берлин, и от Брюксел за разлика от балкански Южен/Турски поток, който най-вероятно ще има само една тръба. Това гарантира увеличаване на без друго скачащите количества синьо гориво, продавани в ЕС от Москва и запушване на пазара за по-скъпия американски втечнен газ. Което дразни Вашингтон, но Германия го използва като инструмент за дразнене на фона на започналата от Тръмп търговска война с Европа по темите за митата и с ударите срещу немското автомобилостроене – гръбнакът на икономиките на страната и на целия ЕС.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и