Свързани новини

26.03.2018 22:09

Юнкер: Турция да бъде стратегически партньор на ЕС

Видян 2016 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Благодаря на моя приятел Бойко Борисов, че ни посрещна тук. За втори път идвам - първият път небето беше синьо, сега има мъгла, не виждам Черно море. Щастлив съм обаче, че успявам да допринеса за климат на доверие между ЕС и Турция". Това каза на пресконференцията след срещата на ЕС-Турция във Варна председателят на Еворпейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде 24 часа.


"Понякога ми се налагаше да ставам, да се разхождам из стаята, тази част от срещата няма да разказвам. Споделяме икономически и стратегически общи неща. Турсият народ е един велик народ, изпитвам уважение към него", добави той. "Искаме Турция да е стратегически партньор на ЕС, грешка е, че описваме различията, които ни разделят, а не общите неща, които могат да ни сближат. Споделяме геостратегически интереси и в енергийното снабдяване, никога не говорим затова. Европа дава своя финансов принос. Вярвам, че първото осигуряване на газ ще дойде в Турция през 2018 година", обясни Юнкер.


"Съвместно наше задължение е борбата с тероризма. Единствено обединени ще се справим с това ужасно бедствие. По отношение на миграцията всичко не е идеално, но споразумението ни с Турция се оказва много ефикасно, защото бежанците, идващи към ЕС, са намалели с 87%", каза още председателят на Европейската комисия. "Това доказва, че когато Турция трябва да даде пример за солидарност, го прави и полага невероятни усилия. Резултатите за солидарността между ЕС и Турция са видими. ЕС даде своя ангажимент да даде 3 милиарда евро. Нашите държави-членки са съгласни с това", добави той.


"За останалите неща - аз съм романтичен, носталгичен, може би съм малко тъжен от отношенията ни с Турция. Подкрепям техните усилия да станат членове на ЕС. Аз съм против простата идея, която е повърхностна, да прекратим преговорите с тях. Не, аз съм гарант, че тези преговори ще продължат. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри отношенията си с държавите в ЕС, ще говоря с Кипър и Гърция, това е особено важно", заяви още Жан-Клод Юнкер.


"По отношение на опита за преврата в Турция, това беше недопустим акт. Ние веднага излязохме с комюнике. В сложния свят, в който живеем, беше съвсем ясно, че ние трябва да осъдим този акт. Той се отнася до опита на лица, които опитаха да обърнат процеса на демокрация в Турция. Ние не знаехме, че става дума за опит за убийство на президента. Оттогава турските институции доказаха, че са способни да реагират в такъв критичен момент", коментира още председателят на ЕК.


"Кракът ми вече се обажда и ме боли, затова ще спра. Не искам да оставате с неясни послания от нас. Срещата беше добра и полезна. Благодаря, че имах възможността да съм тук. Изводът и от днес е с Турция трябва да вървим ръка за ръка", завърши той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец