Свързани новини

21.03.2018 09:26

Един от създателите на Новичок: Москва няма общо с отравянето на Скрипал

Видян 1810 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фактът, че бившият пилковник от ГРУ Сергей Скрипал е жив, доказва, че Русия няма нищо общо с неговото отравяне, защото дори и най-некадърният диверсант няма да използва препарат, който се свързва с Русия и има руско име. ова заяви в интервю за РИА "Новости" един от създателите на химическото оръжие "Новичок" - професорът и доктор на химическите науки Леонид Ринк.


На 4 март в британския град Солсбъри бяха отровени бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, работил за британските спецслужби и дъщеря му Юлия. Лондон твърди, че Русия е отговорна за атаката, Москва категорично отрича да има нещо общо.


"Русия просто няма мотив, това е очевидно. Първо, Скрипал е "изцеден докрай" и от двете страни, тоест - той е издал на Москва всички свои британски контакти, а на англичаните - всичко, което е знаел в СССР. Второ, моментът на покушението е абсолютно неизгоден за Русия - дни преди президентските избори на 18 март и скоро преди световното по футбол", смята Ринк.


"И още - доколкото участниците в този инцидент са все още живи, е трудно да предположим, че са замесени руснаци - така въпиюща неграмотност на евентуалните диверсанти е просто смешна и недопустима. И, най-важното, дори и най-малограмотният диверсант няма да използва препарат с руски произход и руско наименование. Има много други, много по-подходящи за целта препарати. Да стреляш по ненужен човек с мощна ракета е да не го уцелиш е просто върхът на глупостта", добавя Ринк.


Ако отровното вещество е било сложено във вещите на дъщерята Юлия още в Москва, както твърдят британски издания, тя не би стигнала жива до Острова, категоричен е експертът.


Според него е напълно възможно да бъде идентифициран препаратат, който е използван за отравянето на Скрипал и дъщеря му и във Великобритания има достатъчно специалисти за това. Според Ринк те биха могли да и изработят веществото, тъй като технологията му е напълно достъпна.


Леонид Ринк има и версия за това защо британците отказват да предоставят на Москва образец от засеченото отровно вещество.


"Защото то се създава по определена технология, която се различава в различните лаборатории. Колкото и да се стараят, всяко вещество си има своеобразен "почерк". И веднага ще стане ясно, че това не е руска технология. Те няма как да знаят тънкостите на системата. Вил Мирзаянов (друг от създателите на "Новичок", който живее в САЩ от 25 г. и обвинява Русия за смъртта на Скрипал, бел. ред.) също няма как да ги знае. Затова образецът от Сълсбъри е като отпечатък от палец за криминалиста. Веднага може да се зокаже, че не е правен в Русия", казва още Ринк.


"Засега всички са живи. Значи, или не е било "Новичок", или е бил лошо изработен. Или пък англичаните веднага са изболзвали антидот, но тогава трябва да са знаели предварително какво вещество е било използвано за отравянето", убеден е проф. Леонид Ринк.


Източник : Епицентър.БГ


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог