Свързани новини

17.03.2018 08:03

Ще плащаме на US ТЕЦ-овете дори да ги изгоним

Видян 3150 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Офанзивата на национално представените работодателски организации за промени в енергетиката продължава. След като през февруари КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ два пъти се срещаха с премиера Бойко Борисов заради проблемите на пазара на електроенергия, в петък представители на бизнес сдруженията отново посетиха кабинета на министър-председателя. Този път разговорът беше фокусиран върху бъдещето на т.нар. американски централи - Ей И Ес Гълъбово и КонтурГлобал Марица-изток 3, увеличаването на т.нар. студен резерв и включването в микса на нови централи с "преференциални цени".

Последните две са свързани с възобновяването на дейността на ТЕЦ "Варна", която в края на миналата година бе продадена от CEZ на бившия транспортен министър Данаил Папазов, за когото се смята, че е близък до Делян Пеевски. Ако притесненията на бизнеса, че тази централа ще получи преференциални цени и квота в студения резерв, се окажат верни, неминуемо ще има поскъпване на цената на тока за всички потребители, пише Капитал.

След срещата с премиера обаче, в която участваха още министрите Владислав Горанов и Теменужка Петкова, председателят на енергийната комисия Делян Добрев, както и ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, официално потвърждение за такова развитие на нещата липсваше.

Договори с изтичащ срок

Според разпространеното от работодателските организации съобщение в хода на разговорите с премиера е било констатирано, че са налице всички предпоставки прекратяването на договорите с Ей И Ес Гълъбово и КонтурГлобал Марица-изток 3 да се случи в рамките на няколко седмици. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче обясни, че всъщност били необходими два-три месеца. Преговорите за това се водят от няколко месеца, но досега конкретен резултат не е обявен. От думите на Петкова стана ясно, че държавата е предложила модел, по който да се изчисли каква част от инвестицията е вече възстановена и сега се чакало становището на централите. Чак когато сметката е налице ще се обсъждат и конкретни варианти за решение на казуса. Проблемът е, че при всички случаи държавата ще трябва да плати сериозна сума, за да развали договорите.

Едната възможност е остатъкът да се изплати от държавата, а централите да излязат на свободния пазар без задължения за изкупуване на електроенергията и без преференциални цени.

Другата опция е да се приложат договори за разлика в цената, така както е планирано да се случи със всички ВЕИ с над 4 МВт инсталирана мощност. Накратко - идеята е американските централи да продават електроенергията си през борсата и в допълнение да получат договор за разлика с фиксирана сума. Така, ако постигнат по-висока продажна цена, ще печелят повече, а ако е по-ниска - по-малко. Рискът е изцяло за тяхна сметка, а държавата намалява значително разходите си спрямо сегашните дългосрочни договори със задължително изкупуване.

Прекратяването на договорите с американските компании е една от точките, която правителството обеща на работодателите. Това е част от законодателните промени, които се подготвят от различни институции, а целта е нормализиране на пазара на електроенергия у нас. Според Делян Добрев собствениците на централите не се конфронтират с правителството по този казус, а се водят конструктивни преговори, в които участва и Европейската комисия.

Без повече преференции

От страна на управляващите е поет ангажимент чрез подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с "преференциални цени" и участието им в регулирания пазар.

Също така са били отхвърлени и опасенията на бизнеса, че се подготвя двойно увеличение на количеството купуван студен резерв - от 500 до 1000 мВт. Става дума за мощности за производство на електричество, които не работят, но държавата плаща на собствениците им, за да ги поддържат в готовност. Министър Петкова обаче не потвърди публично, че размерът на студения резерв ще се запази на сегашните нива. "Правят се анализи на състоянието на електроенергийната система и в най-скоро време ще се вземе съответното решение, така че да се гарантира сигурността на доставките на ток", заяви тя.

Преди дни работодателските организации изпратиха отворено писмо, в което алармираха за обсъждането на такава идея заради предстоящото пускане в експлоатация на ТЕЦ Варна. Както е известно, новият собственик - фирмата на Данаил Папазов "Сигда", обяви, че ще пусне в действие три от шестте енергоблока, като използва природен газ вместо твърдо гориво. По информация на председателя на КЕВР Иван Иванов вече дори са преминали тестовете на 6-и блок и вероятно от 1 юли той ще бъде включен в енергийната система на страната. В бранша пък усилено се говори, че другите два блока ще бъдат включени като студен резерв. Но все още липсва информация за издадено ново комплексно разрешително за инсталациите на ТЕЦ Варна след смяна на горивото.


Източник: Капитал



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако