Свързани новини

16.03.2018 12:30

Китайска ядрена компания и ЕИБ имат интерес към АЕЦ Белене, заяви Петкова

Видян 1383 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Налице е писмо до НЕК от най-голямата държавна ядрена компания в Китай, в което заявява, че проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене“. Това каза от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос за заявените инвестиционни намерения за изграждане на АЕЦ „Белене“, предаде Фокус.


 „Миналата седмица Европейската инвестиционна банка също заяви, че проявява интерес към възможността да финансира такъв проект с доста условности за това как ще бъде структуриран финансово. Такъв проект изисква сериозна инвестиция, но и много добро структуриране, така че да може да се върнат направените инвестиции“, посочи тя. „Писмото от китайската компания ще бъде включено в предложенията, които трябва да подготвя, на базата на решението на Народното събрание от 2 март да се представят различните варианти за най-рационално използване на оборудването на АЕЦ „Белене“, обясни Теменужка Петкова. „Строителството на конструкциите на площадката на АЕЦ „Белене“ върви с пълна сила. Цялото оборудване, което вече е навън, е покрито. Останали са още съвсем малко от модулите, които трябва да бъдат допокрити. Надявам се в началото на другата седмица всичко да е приключило“, поясни министърът.


„В момента работим по разработването на новата енергийна стратегия на страната до 2030 година, с хоризонт до 2050 година“, изтъкна Теменужка Петкова. „Налице са всички предпоставки, за да можем да кажем, че темата за АЕЦ „Белене“ стои на дневен ред и която трябва да решим с много широк консенсус“, посочи тя и уточни, че над 3 млрд. лева на българските данъкоплатци са инвестирани в проекта за АЕЦ „Белене“ през годините.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей