Свързани новини

12.03.2018 10:50

Прокуратурата е разследвала немарливо трагедията в Аспарухово

Видян 1459 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Варненският окръжен съд отмени постановлението на местната прокуратура за прекратяване на разследването за наводнението в кв. Аспарухово преди четири години. Заради обилните дъждове и безхаберието на властите на 19 юни 2014 г. кварталът бе залят, което причини смъртта на 13 души. Варненският окръжен съд смята, че прокуратурата не си е свършила работата и не е провела "всестранно и пълно" разследване, което прави актът за прекратяване на делото незаконосъобразен.


Съдът връща делото на прокурора за допълнително разследване след частна жалба от Ангел А.. Според магистратите прокуратурата трябва да установи дали има допуснати нарушения от длъжностни лица, които да са в пряка връзка с наводнението.


"Ако има такива, съответните длъжностни лица били ли са длъжни и могли ли са да предвидят обществено опасните последици?", пита съдът


В определението на Варненския окръжен съд се казва, че при формирането на позицията си прокурорът просто е обобщил заключенията на вещите лица, което е довело до ограничаване на правата на страните в процеса. Определението на съда може да се протестира пред Апелативен съд – Варна.


Веднага след наводнението, във варненския общински съвет бе сформирана група от седем общинари, които направиха проучване на причините за трагедията. Те достигнаха до извод, че става дума за тотално безхаберие от властите. Приливната вълна в Аспрахуво тръгна от непочистени дерета над квартала (местността Джанавара), които преляха и приливната вълна уби хората.


Оказа се, че тогавашният кмет на район Аспарухово Йордан Николов на два пъти е искал пари за спешно почистване на деретата точно преди трагедията, но не са дадени. В същото време в бюджета на общината за 2014 г. е имало 200 000 лв., предвидени за почистване на дерета, от които не е усвоен нито лев.


Другият проблем бе незаконната сеч в Джанавара. Общинарите разбраха, че никой чиновник не си е мръднал пръста да направи инвентаризация на обезлесените площи. Подобно е положението и с допускането на незаконно строителство в района.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.