Свързани новини

09.03.2018 16:43

Вижте кои влизат в кабинета Меркел 4

Видян 1685 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ясен е съставът на новото немско правителство. Както 19'прогнозира, изгряващата звезда в кабинет №4 на Меркел е вероятният бъдещ лидер на социалистите и досегашен първи бургмистър на Хамбург Олаф Шолц, който взема най-важния ресор - финансите. Предвидихме, че ръководителят на свободния град, който е и най-богат в страната, ще държи ключа към хазната. Вземането на министерството, което досега в коалициите на Меркел винаги е държано от най-верния й член на нейната партия беше цената за заветното ДА на червените. Въпреки уреждането му лидера им в оставка Мартин Шулц не получи почести, а оплюване, понеже заплю за себе си второто по важност министерство - външните работи. Той беше принуден да се откаже от него. Понеже креслото няма как да остане за досегашния му титуляр Зигмар Габриел, който го взе, след като Щайнвайер стана президент, изгрява още една нова соцзвезда. Това е малко познатият досега извън Германия Хайко Мас. В Меркел 3 той беше министър на правосъдието. Германската социалдемократическа партия определи двамата последни членове на правителството на новата „голяма коалиция“. Отговарялата до момента по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта Катарина Барлай ще оглави освободеното правосъдие. Бившият генерален секретар на ГСДП Хубертус Хайл взема ведомството по труда.Свеня Шулце отива в ресора екология. Франциска Гифай ще заеме поста на министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта. Според коалиционното споразумение ГСДП и ХСС имат по шестима министри, макар християндемократите да получиха значително повече гласове от социалдемократите на изборите през септември 2017 г.


Министри от ХДС стават: Петер Алтмайер – икономика; Урсула фон дер Лайен – отбрана; Йенс Шпан – здравеопазване; Аня Карличек – образование и научни изследвания; Юлия Кльокнер – земеделие; Хелге Браун – началник на ведомството на федералния канцлер.

В новата „голяма коалиция“ министрите от ГСДП и ХДС са определени въз основа на "джендерното равенство", затова са трима мъже и три жени.

Трима ресора са заети от Християнсоциалния съюз, който е партньор на Меркел и нейната партия в дясната коалиция, взела най-много гласове на изборите в Германия на 24 септември. Лидерът на баварците Хорст Зеехофер, както 19' също отдавна прогнозира, вече няма да бъде канцлер на южната провинция. Той ще стане министър на вътрешните работи. Андреас Шойер ще получи транспорта, а Доротея Бер – цифровите технологии.

Федералният президент Франк Валтер Щайнмайер ще предложи в понеделник Ангела Меркел на поста федерален канцлер. Новият канцлер ще бъде избран от Бундестага на 14 мар



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на