Свързани новини

06.03.2018 14:22

Профашисткият Кан Кубрат - жълт картон за Патриотите

Видян 4169 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като движението Кан Кубрат на Божидар Димитров е пуснато в ход,  предстои да видим какви са неговите реални цели. Проектът на бившия шеф на НИМ има очевидни националистически и патриотарски белези. Това е претенция за изместване на други играчи от политическата сцена, които оглавяват тази електорална ниша - Обединени патриоти. Означава ли това, че предстои изтласкване на коалиционния партньор и случайно ли е това?


Не само патриотическата символика, демонстрирана при учредяването на Кан Кубрат, но и самото му наименование подсказва, че движението си има свой исторически прототип.  Това е първата крайнодясна организация в у нас, която носи името Български народен съюз Кубрат (БНСК). Съюзът се появява през 1922 година и изиграва важна роля за популяризирането на фашизма в България и в преврата от 1923 г. с последвалия "бял терор", избил без съд хиляди българи - от Стамболийски до Гео Милев. Като историк проф. Димитров  със сигурност добре знае това и приликите не може да са чисто съвпадение.


Любопитно е, че самият Божидар Димитров е носел агентурното име Кардам (български хан). Още едно ханско име ще допълни това съзвездие в лицето на боксьора Кубрат Пулев, близък приятел на премиера. Той ще влезе в ръководството на движението и това също не изглежда като случаен избор.


През 2015г. двамата братя боксьори Кубрат и Тервел Пулеви подкрепиха кандидата на ГЕРБ за кмет на Несебър Златко Димитров. Това е важен момент, защото съществува голяма вероятност  новият политически проект да се превърне в поредната патерица на ГЕРБ. Патриотарското движение може да замени Патриотите в нова управляваща коалиция.


Самият Божидар Димитров има трайни отношения с ГЕРБ и лично с Бойко Борисов. Още през 2005г., макар съветник от БСП в СОС, той подкрепя Борисов на кметските избори в София, а през 2009г. е избран мажоритарно за народен представител от ГЕРБ.  Министър е в кабинета Борисов 1.


В същото време Слави Трифонов  навлиза в политиката. Няма необходимост да се декларира, че от Кан Кубрат ще работят със Слави, което призна сам Б. Димитров. Това е напълно очаквано, след като напоследък Димитров е постоянен гост на предаването му. Професорът е канен, както по повод исторически годишнини или политически събития, но дори и за участие в напълно далечни за него музикални формати.


От своя страна, Трифонов все още не е дал внятен отговор дали е провеждана ловна среща с премиера Борисов. На всички е ясно, че ГЕРБ не може да състави самостоятелно мнозинство при едни евентуални избори. С времето рейтингът на управляващите ще продължи да се топи.


По всичко личи, че Борисов готви нова политическа конфигурация, а по-точно добре познатата, но видоизменена стара.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне