Свързани новини

06.03.2018 11:17

По закон докторът трябва да лежи в затвора

Видян 1789 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пловдивският доктор Иван Димитров, който застреля циганин, влязъл в дома му трябва да лежи в затвора, съгласно действащото законодателство у нас. Това е така, защото Димитров е застрелял рецидивиста Жоро Джевизов – Плъха на улицата, а не в собствения си дом, докато той го е обирал. Това обясни съдия Румяна Ченалова. Според нея: "По казуса с д-р Димитров  всичко зависи от това как ще реши съдът. Съгласно действащите закони у нас наказуемо е убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана -чл.119 от НК.


Когато престъплението е извършено в условията на неизбежна отбрана деянието НЕ е обществено опасно - т.е. не е престъпление- чл.12 ал.1 НК


Понятието "неизбежна отбрана" е дефинирано в чл. 12 от НК :за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.


Съгласно чл.12 (3) ( в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.


От тези разпоредби може да се направи извод, че ако прострелването е осъществено в момента на нападението се касае до деяние при неизбежна отбрана,което не е наказуемо. Ако обаче прострелването е осъществено след преустановяване на нападението,  не е налице неизбежна отбрана. Може да е налице афект, при който предвиденото наказание е в по-нисък размер". В конкретния случай Димитров е застрелял циганина на улицата.


Това до голяма степен опровергава думите на известен роден тв адвокат, който твърдеше, че докторът ще се размине без обвинение.


"Може да изглежда оправдано от житейска гледна точка, но законът е толкова осакатен, че не ти дава възможност да гръмнеш всеки, влязъл в къщата ти", заяви пък бившият вътрешен министър Богомил Бонев.


Той добави , че измененията в Наказателния кодекс през 1997 година в частта за неизбежната отбрана биха оправдали действията на Димитров.  Тогавашният депутат от СДС Светослав Лучников обаче прави редица промени в предложенията на МВР и те падат в Конституционния съд.


"Единственият, който в промеждутъка успя да се възползва от тях, беше Еди Минасян, който гръмна крадеца на колата си", припомни Бонев.


Срещу доктор Димитров е повдигнато обвинение за предумишлено убийство, за което присъдата е между 10 и 20 години затвор.


В същото време стана ясно, че Плъха, който е влязъл в дома на Димитров има цели 9 осъдителни присъди, но е излязъл от затвора преди три години. Полицията все още издирва другия циганин, участвал в обира. А Пловдив събра многохиляден митинг в защита на доктора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат