Свързани новини

02.03.2018 12:42

Нинова: Борисов забърка международен скандал

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Лобираме за един единствен купувач – държавата. На тази позиция сме от 2004 досега“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя припомни, че премиерът Бойко Борисов само преди две седмици е заявил, че това е сделка между два частни субекта, държавата няма никаква роля там и не бива да има, че ГЕРБ са дясна партия и не изповядват тезата държавата да има роля в икономиката. „Само една седмица по-късно, твърди точно обратното и дойде на нашата теза. Борисов се уплаши, защото видя, че далаверата, която беше замислил, е разкрита и няма да стане. Народът му се съпротивлява срещу това. Това е победа на народа“, категорична е Нинова.


Тя подчерта, че българските служби през септември 2017 г. са изпратили първия доклад до Министерски съвет. През октомври – втори доклад със събраната при тях информация. „Тоест те са следели процеса, били са информирани и са предали тази информация на Министерския съвет. Не допускам, че Борисов не ги е прочел, просто е взел тези доклади и ги е прибрал в бюрото. Не е сериозно да казва, че е изненадан и за първи път вижда Върбакова“, каза още Корнелия Нинова.  


„Опасното е, че докато сме на върха на Европа, председатели сме на Съвета, Борисов забърка международен скандал с друга европейска държава, друг европейски премиер, прехвърляйки отговорности там, бягайки от собствената си, уплашен от ситуацията. Друг премиер обвини нашия в лъжа“, допълни Нинова. По думите  тази тенденция е продължила и вчера. „Изпълнителният директор на държавната ББР Стоян Мавродиев се опита, омаловажавайки факта, че банката се е ангажирала с писмо за намерение, да прехвърли всичко в Чехия и да обвини чешката държава, че те не знаели какво правят и не разбират от банкови писма“, посочи председателят на БСП. Тя е котегорична, че проблемът е в България – Бойко Борисов и това правителство. „И когато си председател на ЕС, да нападаш друга европейска държава и друг европейски премиер за нещо, за което той изобщо няма вина, е поредният удар по европейския образ на България. Тези хора опропастяват председателството. Скандалът е изнесен на европейска сцена“, коментира Нинова.


Тя уточни, че ЧЕЗ е държавна чешка компания, а не частно юридическо лице. „Само контролен пакет означава българската държава да стане съдружник с Гинка от Пазарджик, няколко банки и офшорни компании с неизяснен статут на парите и банки, срещу които се водят разследвания в други държави. Не сме съгласни българската държава да е съдружник с неизвестни офшорни компании, зад които не знаем какви капитали стоят и да е съдружник с Гинка от Пазарджик. Нашата позиция е за изкупуването изцяло на ЧЕЗ“, заяви Корнелия Нинова.


По повод въпроса на Гинка Върбакова каква е разликата между сделките за ЧЕЗ и „Техноимпекс“, Нинова отговори, че „Техноимпекс“ не влиза в дома на 3 млн. българи, както Гинка, не им бърка в джоба да им изважда парите за ток, нито пък е националната електрическа мрежа. „Ако някой довчера се е съмнявал кой стои зад Гинка от Пазарджик, мисля, че след това изказване, вече няма съмнение. Тя повтори едно към едно изказвания от пресконференции на ГЕРБ. Дори не ги беше запомнила, просто ги прочете“, коментира лидерът на БСП.


Председателят на левицата посочи, че Цветанов лъже, че хора от БСП са имали интерес към сделката с ЧЕЗ. „Той за пореден път издава присъди и лепи квалификации. В паниката си, за пореден път търсят някой друг виновен. БСП няма нищо общо с това, че Гинка от Пазарджик купува ЧЕЗ“, подчерта лидерът на социалистите. Според нея постоянното търсене на вина някъде другаде, прехвърли границите на България.


„Започваме подписка с клиенти на ЧЕЗ, които са заинтересовани от тази сделка, тъй като са потребители на обществената услуга, и ще се опитаме по съдебен ред да поискаме спиране на сделката“, каза още Корнелия Нинова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци