01.03.2018 17:58

ТЕЦ-София ще замърсява по-малко с новата техноинсталация

Видян 1440 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С изграждането на новата технологична инсталация за преработване на отпадъци ТЕЦ – София ще замърсява поне два пъти по-малко околната среда, заяви пред 19 минути кметът на София Йорданка Фандъкова. Направи го в отговор на зачестилите твърдения, че съоръжението всъщност ще вреди на природата. Проектът, който ще се реализира в града ни е одобрен изцяло от дирекцията по околна среда на Европейската комисия. Оттам са заложили едната от двете утвърдени в ЕС и най-съвременни технологии, начихме още от източници в Брюксел. Инсталацията е същата като в Копенхаген – европейският и световен пример за зелена столица. От него взаимстваме и новите градоустройствени идеи, включително въведеното вчера затваряне за автомобили на бул. Витоша в частта от бул. Стамболийски до ул. Алабин.


С 6.2 т на година ще се намалят ФПЧ10  от ТЕЦ София, след като заработи Инсталацията за оползотворяване на RDF отпадъци. Това обяви зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова по време на проведеното  обществено обсъждане София да поеме дълг за реализиране на проекта.


Общата стойност на проекта възлиза на 157 538 011 евро без ДДС, като за повече от половината сума (91 813 153 евро) Столичната община ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от ОП Околна среда 2014 – 2020. Останалите средства общината планира да вземе под формата на дългосрочен заем от Европейската инвестиционна банка –  до 67 млн. евро.


Инсталацията за преработка на RDF е част от Интегрирания проект за управление на отпадъците в Столичната община. Тя ще даде възможност да се финализира процеса по цялостно оползотворяване на битовия отпадък на столицата. Припомняме, че в предходните две фази от Интегрирания проект бяха изградени: Инсталацията за компостиране на биоразградими и зелени отпадъци и депото Садината (Фаза 1), както и по Фаза 2 – модерният завод за механично-биологично третиране с производство на RDF (Refuse Derived Fuel), в който вече 2 години се преработва целият смесен битов отпадък на Столична община. Капацитетът на Завода е 410 000 т, от които, след предварително третиране, се получават 180 000 т RDF на година. Към момента RDF се оползотворява в циментови заводи като временно решение, до изграждане на Инсталацията (Фаза 3) в Топлофикация съгласно Решението на ЕК за одобрение на Фаза 2 от 2012 г.


След изграждане на Инсталацията за оползотворяване на RDF на обособена площадка от терена на ТЕЦ София в нея ще се произвежда топлинна и електрическа енергия, която ще захранва общо над 70 000 домакинства (40 000 с топлоенергия и 30 000 с електроенергия). При реализиране на проекта ще се намали консумацията на природен газ за захранването на ТЕЦ София с 65 000 000 Nm3/годишно, което ще спестява между 15 – 18 млн. евро на година. Това ще доведе до диверсификация на горивната база и увеличаване на независимостта от доставки на газ и ще увеличи възможността за стабилизиране на цените на Топлофикация. Не на последно място, анализите, които вземат предвид 4-степенната технология за очистване на газовете в Инсталацията за оползотворяване на RDF, отчитат годишни нива на ФПЧ10 в размер на 1,3 т от новата инсталация, но тъй като тя ще бъде заместваща мощност на един от съществуващите общо 3 котлоагрегата към момента в ТЕЦ София, чрез нея и нейната очистваща технология, ще бъдат намалени общите ФПЧ от ТЕЦ София, с 9,6%, които се равняват на 6,2 тона на година намалени ФПЧ.


Над 300 са инсталациите за оползотворяване на отпадъци, които работят в Европа. 80% от тях са в най-развитите държави – Дания, Австрия, Норвегия, Швеция, Швейцария, Германия, Франция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец