Свързани новини

26.02.2018 16:47

Кметът: Няма да вдигаме Синята зона

Видян 1542 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширяването ѝ”, заяви пред бТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова. Този коментар тя направи по повод призив на премиера Бойко Борисов от преди дни да се повиши цената на „Синята зона”.


По думите ѝ въвеждането на по-висока цена за паркиране в центъра в дните с повишено замърсяване на въздуха е много трудно към този момент, поради което общинският съвет на столицата се е отказал от мярката.


Друго предложение за справяне със замърсяването в столицата беше да се ограничи движението на автомобили в идеалния център на града, както и да се забрани въобще влизането им.


„Всички европейски градове, които го правят, го правят постепенно с въвеждане на пешеходните зони. Постепенно разширяваме зоните, като това ще се случва все по-често с подобряването на градския транспорт”, коментира Фандъкова.


 „Много сме далеч от проблемите на Пекин, по-скоро страховете ни са големи и с основание”, коментира наболялата за столичани тема кметът Фандъкова.


Тя е категорична, че това е предизвикателство, с което всички трябва да се борим. Кметът дава и личен пример и в дните, в които замърсяването е над допустимите норми, тя пътува с градския транспорт. „Това е важно, защото няма как хората да повярват на призивите ми, ако не го правя”, категорична е Фандъкова.


В момента Столичната община подготвя и мобилно приложение, в което граждани ще могат да следят в реално време замърсяването на въздуха.


Фандъкова коментира, че благодарение на пилотен проект постепенно ще се подменят печки на твърдо гориво с такива на екопелети, които са по-щадящи за околната среда.


 „Заложили сме в проекта за новата наредба и безплатен градски транспорт, разбира се това е при положение, че се промени нормативната уредба на национално ниво”, допълни Фандъкова.


От друга страна кметът смята, че мерките зелен и бял билет ще бъдат съпроводени с рестрикции и за автомобилите – „само със стимули не може, ще трябва и с ограничения”.


Фандъкова каза още, че с новите мерки за прием в детските градини процесът ще се олекоти и ще бъде по-честен спрямо всички. По повод скандала с подобно заведение в Горна Баня, Фандъкова коментира, че проверката на Ботьо Ботев е приключила.


 „Случаят е препратен към компетентните органи в лицето на МВР и прокуратурата, защото там бяха открити изключително сериозни финансови нарушения. Ние не допускаме нарушения нито на записванията, нито на финансови”, категорична е Фандъкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес е важно да работите в синхрон с другите

Днес е важно да работите в синхрон с другите, иначе