Свързани новини

22.02.2018 14:02

332 с отказано лечение заради дълга на НЗОК

Видян 2167 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заради задължения на здравната ни каса през 2016 г. 334 български граждани са с отказано лечение в чужбина, а през 2017 г. броят им е 332 души. Така се оказаха лъжа думите на здравния министър, че никому не е отказана помощ заради борча на НЗОК. Въпреки установения ред, сред тях има пациенти, на които чуждестранните болници са поискали да си платят цялата сума за лечение, след което Касата да покрие тези разходи. Такива данни представи шефът на НЗОК проф. Камен Плочев по време на изслушването му пред здравната комисия в парламента по казуса за задълженията към чужди каси достигнали 271 млн. лв.


Само към германската здравна каса задълженията на страната ни възлизат на над 128 млн. лв.. През януари от Германия напомниха, че изтичат 18-те месеца безлихвен толеранс за разплащане за медицински услуги за български граждани. За 2017 г. са изплатени на Германската здравна каса 12.7 млн. евро при обещани 16.7 млн. евро.


По време на изслушването Плочев категорично подчерта, че не е искал актуализация на бюджета, защото знае, че няма подобно право. „Само предлагаме да се обсъди възможност по някакъв начин да ни се помогне, защото нещата стават много тревожни”, поясни той.


Според шефа на НЗОК до момента ведомството не е получило абсолютно никакви средства от страна на здравното министерство. „Сумата, която ни дължи министерството е 21,3 млн. лв. Няма да се справим, при условие, че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разходите, които дължим”, категоричен е Плочев.


Професорът потвърди за заплахите към него, които обаче не били отправени директно, а чрез трети лица. Плочев отказа да назове конкретни имена:„Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя“.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв