Свързани новини

22.02.2018 10:12

Караянчева: Радев се държи махленски

Видян 1409 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 „Мисля, че ще се разберат. Президентът трябва да обере говоренето си, защото малко махленски се държи“. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева относно отношенията между Румен Радев и Бойко Борисов в предаването Тази сутрин по bTV.


"Не искам да има война между институциите, но президентът трябва да обере тона си. Той трябва да спре да говори като лидер на опозиционна партия. Ако президентът има някакви доказателства, да ги предаде на компетентните органи...Не бива да влиза в тона на говорене на опозиционен лидер. Така правят БСП. Намират нещо, пускат го в медиите и после се оказва, че няма нищо“, допълни тя.


 "В никакъв случай не изпълняваме повелята на Бойко Борисов. Ние изпълняваме политиката на мнозинството. Не мога да разбера от какво се дразни Румен Радев. Да, рейтингът на парламента е нисък. Някои казват, че обвинявам президента за това. Няма нищо вярно в това. Аз просто казах, че изказванията му вредят на институциите. Партията, която го издигна, също допринася за този нисък рейтинг. Техен представител нарече 80% от българите дебили.


"Искам да призова президента, ако има някакъв проблем с парламента, да се чуваме. Моят телефон е отворен 24 часа. Нека говорим, за да не удряме по рейтинга на институциите. Не съм се чувала с президента. Той само ме поздрави за избора.


 След неговата реч за атрофиралата република сама реших да отговоря. Не съм се консултирала с премиера. Аз не искам да бъда адвокат на нито един от двамата. Парламентарната република не е атрофирала. Категорично. .


Относно ветото на Румен Радев върху закона, познат като „закона за КТБ“, Караянчева коментиа: „Право на президента е, но чак пък толкова често да налага вето, някак си девалвира самата процедура“. „Нека прзидентът си пусне телевизора и слуша дебатите в парламента“, призова го тя


Председателят на Народното събрание се обърна с апел към Румен Радев да се чуват лично, а не да си говорят по медиите. „Нека да не правим така, че да удряме по всички институции. Това отношение, което имаме помежду си, се отразява на всички български граждани“, подчерта тя.


Караянчева заяви, че смята за обидна репликата, че България ще "разнася шербет между Брюксел и Анкара" - във връзка с посредничеството за разговори между ЕС и Брюксел. "Щом е така, нека някой друг разнася шербет", отбеляза тя. По думите й, ролята на България в случая е изключително отговорна и не бива да се омаловажава така.


Председателката на парламента призова социалистите да излъчат свой представител за зам.-шеф на НС. Поиска и да се чуват с президента Румен Радев, а не да си говорят през медиите


    


„Отстраняването на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание не е „връщане“ за отстраняването на Димитър Главчев“. Това заяви пред БТВ председателят на парламента Цвета Караянчева.


„В никакъв случай. Вие така ли го приемате?“, отговори тя на въпроса дали това не е отмъщение за оставката на бившия парламентарен шеф Димитър Главчев. Опозицията има право да твърди, каквото иска.


Валери Жаблянов направи недопустими неща. Като започнем от договора с Македония, минем през 1 февруари, когато отказа да почете паметта на загиналите при комунистическия терор и стигнем до декларацията за Народния съд. Най-лошото е, че вчера се видя, че тези позиция се защитава от цялата ПГ на БСП.


„В крайна сметка се оказа, че това е и неговото мислене. Тази декларация, която беше сготвена, тя не беше направена само от него“, изтъкна тя. „Притеснително е, че партията БСП започва да се връща към един минал период“, смята Карянчева.


 "Аз се опитвам да говоря изключително акуратно и да бъда арбитър. Вчера ми се искаше да прекъсна Валери Жаблянов, но не го направих. Той беше разпален и изказа всички свои тези. Притеснителното е, че БСП обръща курса си.


По думите й, когато партията била ръководена от други лидери – Сергей Станишев, Георги Първанов, дори Михаил Миков, тя била насочена повече към социална демокрация.


„Сега като че ли погледът на БСП започва да се обръща в друг ракурс. Аз се чудя дали те няма да поискат диктатура на пролетариата. По този начин те толерират този Народен съд. Те нямат мнение по темата. Те не се извиниха за Народния съд. Напротив. В телевизионни студиа Крум Зарков се шегува, че е мъчил нечий дядо, а Корнелия Нинова му се усмихва.


 От БСП имат право да сезират Конституционния съд.


Съгласна съм, че от трибуната на парламента се изричат обидни думи. Това удря по имиджа на парламента. Помните участието ми тук с Александър Симов по време на предизборната кампания. Сега мисля, че пред вас седи друг човек. Старая се да бъда арбитър", повтори тя.


 


Председателят на парламента заяви, че преди гласуването за отстраняване на Жаблянов Веселин Марешки е бил заплашен от депутат от БСП. „Ако вие гласувате за оставката на г-н Жаблянов, ние ще гласуваме за вашата оставка“, казал му той в пленарна зала. „Което не е коректно и не е сериозно“, коментира Караянчева.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв