Свързани новини

20.02.2018 12:11

Радев: Отечеството не е бащиния

Видян 1555 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"От Апостола пазим едно теферче, кичур коси и кратки писма, но те струват повече от доктрина. Учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с перзрение, както други в онези години вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе а пред бесилото на Дякона се покланяме всяка година", каза държавният глава в словото си пред паметника на „най-добрия ни българин” в деня на 145-ата годишнина от неговото обесване.


"Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Много време трябваше, за да стане България република, а колко още ще трябва, за да стане тя чиста и свята - това зависи от нас, зависи от нашата гражданска отговорност и от нашата гражданска позиция", каза Радев.


"Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея отечеството не се бърка с бащиния, а законът е за всички. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола. "Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия. И още: "Не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш". Тези прости думи описват цялата българска драма. Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата, но за да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас. Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели облога си. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ. Неговият блян не остарява с годините. Ние, днешните българи, сме призвани с нашите дружни усилия да сбъднем идеала на Левски  - заради него, заради себе си и заради нашите деца!", каза в словото си президентът Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак