Свързани новини

20.02.2018 11:42

Лавров: Разширяването на НАТО към Македония е грешка

Видян 1039 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съществува "джентълменски договор" от 90-те г. между Русия и САЩ и западните съюзници, с който НАТО обещава, че няма да се разширява на изток към границите на Русия и който е нарушен с трите разширявания на НАТО. Сега в тази игра искат да въвлекат и Балканите, пише скопският в. Нова Македония. Изданието цитира руския външен министър Сергей Лавров, съобщава БНТ.


Разширяването на НАТО е грешка и същевременно означава нарушаване на джентълменския договор, за който споменах и който сега получи цялостно потвърждение в официален архивен документ, от който САЩ неотдавна премахнаха грифа "секретен". Всички знаеха за това и ние просто се уверихме какво наистина се е случвало, след като бяха оповестени тези архивни документи, заявява Сергей Лавров в интервю за сръбската информационна агенция Бета, в отговор на въпроса дали Москва има намерение да се противопостави на очакваното присъединяване на Македония към НАТО.


Според Лавров разширяването на НАТО е подкопаване на договореното през 90-те години. "Ние неведнъж предупреждавахме колегите от НАТО, че тази линия, която претърпя три вълни на разширяване, а сега се очаква още една вълна, не само че представлява подкопаване на всичко онова, което договаряхме през деветдесетте години, че никой няма да осигури своята сигурност за сметка на сигурността на другите, а представлява може би най-сериозното предизвикателство за общата европейска стабилност и сигурност", заявява ръководителят на руската дипломация.


Според Лавров нищо, което сега прави НАТО, не увеличава сигурността на балканските държави, които от страна на Русия не са заплашени от нищо. Нищо от онова, което се случва сега, не е стъпка към подобряване на способността на НАТО да отговори на истинските, а не на измислените заплахи. Не виждам как тези три вълни на разширяване направиха НАТО по-способна в борбата с терористичната заплаха и заплахата от престъпността с наркотици, включвайки и онези заплахи, които идват от Балканите, където след неоправданото, едностранно обявяване на независимостта на Косово бе създадена територия, която представлява пример за корупция и "черна дупка", изтъква Сергей Лавров.


На повторен въпрос да отговори конкретно за Македония, руският външен министър заявява, че Москва не прави разлики. "Смятам, че приемането на Черна гора бе напълно изкуствено и ненужно. Обърнахме внимание, че методът на показване на волята на народа във формата на референдум става все по-малко популярен при взимането на такива доста съдбоносни решения", изтъква Сергей Лавров.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв