Свързани новини

19.02.2018 14:09

Сосиете женерал сви 153 хил. евро и отказва да ги върне

Видян 7062 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Историята започва през 2015 година, когато Илиана Панайотова се завръща в България от САЩ и открива, че сметката и в Сосиете женерал Експресбанк е празна. От нея липсва сума в размер на 153 хил. евро. Самата тя е категорична, че не е теглила парите, нито пък е упълномощавала някого за това. Това разказва материал на E-vestnik.

Панайотова и съпругът й, с когото са емигранти в Щатите, решават да се завърнат в София. За тази цел през 2010 година те са отворили сметка в България и са превели  сумата необходима за апартамент в столицата. Съпрузите избрали Сосиете Женерал Експресбанк като голяма световна банка. По лични причини те отлагат завръщането си, а сметката им не е проверявана в продължение на пет години.
За този период има 119 превода, които не са извършвани от титуляра. Парите са изтегляни от "пълномощник", който „по случайност” е служител на банката. Самата Панайотова е категорична, че никога ене издавала пълномощно. Нейният адвокат Николай Хаджигенов посочва, че използваното пълномощно е фалшиво. "Подписът" в него е на кирилица, а Панайотова се подписва на латиница защото от много години живее в САЩ.

Материалите по делото сочат, че с парите й се е разпореждал служител на банката Крум Делийски, на чието име е съмнителното пълномощно. Той е теглил, прехвърлял, превеждал, откривал и закривал сметки с парите на Панайотова.  Оперирал е от името на баща си и на още един човек.

Съпрузите отправят искане в съответствие със закона банката да й върне парите. От банката обаче отказват да възстановят сумата, като се позовават на въпросното пълномощно.
Правилата изискват, когато се представя пълномощно, то да се проверява при издалия го нотариус и дори да се търси титулярът, който го е дал. В случая пълномощното е издадено на името на банков служител. Тези процедури „случайно” са пренебрегнати от Сосиете.

Без много шум въпросният служител е освободен и вече не работи в Сосиете женерал Експресбанк. Въпреки това банката не бърза да връща парите, нито е подала сигнал до прокуратурата за действията на своя служител. Самата прокуратрура, до която е подаден сигнал от потърпевшата не е предприела нищо вече трета година.
Нещо повече, от банката завеждат две граждански дела срещу самата Панайотова, с които оспорват пълномощното и преводите от сметката. Банката не връща парите, но и оспорва операциите. Делата вече са прекратени, но най-вероятната им цел е протакане, смята адвокат Хаджигенов. Според него съдът рано или късно ще накара банката да върне сумата. Според закона за платежните услуги и платежните системи, когато със сметка на клиент или кредитна карта са извършени подобни операции от друг човек, а не от титуляра, и са източени пари, банката трябва да ги възстанови. Това е общоевропейска практика.
Аферата в Сосиете женерал поставя още веднъж поставя въпроса за контрола в банките , както и банковият надзор на БНБ.


Следва



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион