Свързани новини

19.02.2018 09:42

Народе????Би ли търпял Левски като тебе????

Видян 1460 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народе???? 19 февруари е една от двете дати, на които „дежурно” се сещаме за Левски. Тази година стават 145 г. от обесването на доброто олицетворение на българския народ, няколко години след което Алеко създава лошото олицетворение на нацията – Бай Ганьо. Няма нужда да се питаме кой от двамата е по-актуален, кого виждаме всеки ден в медиите, защото отговорът не е положителният.


Народе???? Това е главното съмнение, завещано от Апостола, ужасяващият и отчайващ въпрос на 13 и нещо века история, хеле на съвременността ни. И този въпрос е неговото гениално прозрение. Защото: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме” си е доброто старогръцко: „Всичко тече”, допълнено по-късно с  "... ,всичко се променя”.


Народе???? Това се питаме и ние сега, след седмица, в която върху сурата, както се е казвало по времето на Левски, на нацията се изплюха нейните най-видни представители, които си въобразяват, че „чистата и свята република”, идеалът за която завеща Дякона, е тяхна лична собственост, вкупом с всички нас. Още по-обречено звучи „всинца”, както би написал Апостола.


Народе???? Вярно, че според древните римляни търпението и мъдростта са колоните на добрия живот. Но на какво е знак прекомерното търпение? Не ли на глупост? И не поражда ли след това „вековната злоба на роба”, както я бе характеризирал един друг голям българин. Трагично утрепан от бездушието на българите пред фашисткия бял терор у нас, който - защо ли - се правим на забравили. А плодовете на „вековната злоба на роба” са чудовища!




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв