Свързани новини

15.02.2018 15:42

САЩ: Използвахме оръжия с обеднен уран в Сирия и Ирак

Видян 2143 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Въпреки клетвите, че не е използвала оръжия с обеднен уран на бойното поле в Ирак и Сирия, американската армия официално го призна”, пише авторитетното списание Форин полиси на сайта си. Признанието за такава употреба, идва за първи път от началото на близкоизточната офанзива през 2003 г. след стотици хиляди твърдения на местните общности за подобна практика. Говорителят на американското централно командване Центком Джош Жак заяви пред Форин Полиси и Еруейс за такива случаи на 16 и 22 ноември 2015 г. Според него това е довело до унищожаване на 350 петролни цистерни на ИД. Досега се твърдеше, че не са и няма да се използват подобни амуниции в операциите на американците. Това бе официално заявено и от говорителя на коалицията Джон Муур.


Интересно е, че признанието на Пентагона не разкрива дали забраненото вещество е поразило населени с мирни жители райони. Което според различни сигнали се е случвало твърде много пъти от 2003 г. насам. През 2014 г. дори самото иракско правителство бе принудено да изрази „дълбока загриженост” за „вредните ефекти на материала, както за хората, така и за околната среда”.


Използването на обеднен уран в Сирия беше разкрито за първи път от ИРИН Нюз миналия октомври. Централното командване и американските ВВС първоначално отричаха, а после след няколко дни потвърдиха данните.


Според американската агенция за околната среда, лекарите и антиядрените активисти обедненият уран, макар и не толкова радиоактивен, колкото другия, е изключително опасен за човешкото здраве. Дори само от вдишване наблюдения върху населението в засегнатите райони доказва дефекти при плода на бременни жени, умножаване на случаите на рак и др. От международната атомна агенция са доказани и силни психоефекти върху хората в районите на действие. Университетски изследвания доказват и токсичния ефект върху околната среда.


Конкретно случаят с обстрелваните цистерни, който бе признат, вкарва Пентагона в допълнителни разяснения. Защото те не са били бронирани и употребата на обеднен уран не е била наложителна за т.нар. „меки цели”, коментира Форин Полиси. Още повече, ако е вярна информацията на изданието, че оръжията са използвани извън териториите, окупирани по онова време от ИД в Сирия. И това ще има десетилетия наред ефект върху хората и екологията в обстрелваните райони.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали