Свързани новини

12.02.2018 10:32

Евродепутат: Не на пътя през Кресненското дефиле

Видян 1884 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германският евродепутат и лидер на Зелените в ЕП Ска Келер заяви, че България няма да получи европейски средства за трасе през Кресненското дефиле. Местността е защитена, а стоителството там е нарушение на европейското законодателство, посочи Келер. Тя призова управляващите да намерят алтернативен вариант през Кресна.


Позицията стана ясна по време на представянето на доклад за равнището на корупция в България, представен в София. Документът е изготвен от групата на Зелените в Европейския парламент.  Освен екологията, е повдигнат и проблемът за върховенството на закона в страната ни, която според евродепутата продължава да оглавява класацията за корумпираност в ЕС. Докладът препоръчва работата на българската прокуратурата трябва да бъде по-прозрачна.


Келер  участва в екопротеста в София. „Правителството не чува протестиращите, гласът им е чут в Брюксел”, заяви тя.  Евродепутатът призова министър Нено Димов да постави проблема с промяната в климата като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда.


Активната визита и критиката на Келер очаквано провокираха остри реакции от страна на българските политици.  Вицепремиерът Валери Симеонов я определи, като „нагла и самонадеяна особа”.  От НФСБ, която е член на управляващата коалиция настояха евродепутата от Зелените да бъде обявена за персона "нон грата”.  В декларация на партията, адресирана до Министерството на външните работи, ЕП и правителството на Германия се посочва, че се извършва „недопустима намеса във вътрешните работи на суверенна България и нарушаване на основополагащия за ЕС принцип на субсидиарност”.


„Ска Келер е крайнолява зелена екстремистка, подкрепяща ислямското нашествие в Европа”, заяви от своя страна  българският евродепутат Ангел Джамбазки. „Тези хора, които протестират не са природозащитници. Те пречат на инфраструктурата и на икономическото развитие на България“, посочи той.


От кабинета обаче се разграничиха от подобни позиции и съобщиха, че правителството е отворено за критики и зачита свободното мнение.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец