Свързани новини

08.02.2018 14:27

Държавният ВМЗ-Сопот дава на терористите зенитно-ракетни комплекси?

Видян 2751 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много разследвания на влиятелни американски, немски медии и на цели международни журналистически консорциуми доказаха, че българско оръжие стига по т.нар. Черноморски път, до терористите в Сирия. Маскирани като „демократични сили”, момчетата от сирийската Ал Кайда – фронта Ал Нусра, укрепен в контролираната от Турция „зона за деескалация” в провинция Идлиб, свалиха руски самолет и убиха катапултиралия се негов пилот преди дни. По този повод руската агенция Новости продаде разследване кой може да е снабдил обявените от цял свят за терористи бунтовници със зенитно – ракетни комплекси. България и Украйна са основните заподозрени:


„Преносимите зенитно-ракетни комплекси се проявиха в Сирия още със започването на мащабните бойни действия. Първата успешна атака бе регистрирана през юли 2012 г., когато терористи унищожиха хеликоптер Ми-8 на правителствените сирийски войски. С подобни комплекси досега са свалени най-малко три вертолета Ми-8, два изтребителя МиГ-21 и МиГ-23, един изтребител-бомбардировач Су-22 и един учебен боен самолет L-39. При това с ПЗРК разполагат различни групировки – както Ислямска държава, така и отрядите на умерената опозиция.


По мнението на експерти, една част от ПЗРК в арсенала на бойците е възможно да идват от Либия. След свалянето на Кадафи там бяха разграбени огромни количества оръжие, а през 2011 г. западни медии съобщиха, че от складовете на либийската армия са изчезнали около 20 хиляди зенитно-ракетни комплекси, като няколкостотин от тях са изнесени зад граница.


Възможно е също комплексите да са попаднали в Сирия от страни от Източна Европа. Членът на Съвета на Федерацията и бивш военен разузнавач Игор Морозов смята, че е възможно да става дума за контрабандни доставки на ПЗРК от Украйна.


Под подозрение във военно-техническо сътрудничество с терористите нееднократно е попадала и България, която и досега произвежда разработено в СССР оръжие. Вазовските машиностроителни заводи в град Сопот, например, произвеждат ПЗРК Стрела-2М, Стрела-3 и Игла-1.


 "Основен доставчик на оръжие за всички сирийски групировки, воюващи срещу Асад, е България“, казва за РИА Новости зам.-директорът на Института за политически и военни анализи Александър Храмчихин. - Там много активно произвеждат и продават оръжие за Близкия Изток, без без дори да го крият“.


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще