Свързани новини

07.02.2018 13:05

БСП: Лъжат за контрабандата, личи от данните на Митниците

Видян 2088 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 „През 2017 година контрабандните количества са били 37 144 137 къса цигари, за 2016 г – 44 420 159, а за 2012 година – 83 683 408 къса цигари“, сочи статистиката на Агенция Митници, цитирана от БСП, за да бъде доказано красноречиво, че заловените контрабандни цигари намаляват и то повече от двукратно. Което е в рязко противоречие с казаното от премиера Борисов в понеделник. За първи път от 2010 година не са изпълнени приходите от акцизи с 50 млн. лв. И това, при положение, че има 25% повишение на цените на петрола през 2017 г., т.е. приходите от акцизи би следвало да бъдат по-високи. „Но те не са, тъй като по данни на правителствената агенция Митници, те са на нулево положение – няма промяна в приходите. Можете да си представите, всъщност, какви са истинските измерения на контрабандата“, коментира  проф. Румен Гечев.


Напомняме, че по данни на петролната асоциация, в този най-голям сектор на приходи за бюджета, контрабандата е поне 30% или 1 млрд.лв. годишно – повече, отколкото трябва за вдигането на пенсиите до 300 лв. или за завършването на магистрала Хемус.


Гечев подчерта и интересното намаление при обложените с акциз цигари. ПРез 2008 г. те са 20 млрд.къса, докато миналата година са 13,7 млрд. Това би значело пушенето да е редуцирано с 30%, но такива данни няма.


Депутатът и бивш министър на икономиката Драгомир Стойнев поиска анкетна комисия за работата на системата БАЦИС, която следи работата на митниците и за която се доказа, че е пробита над 300 000 пъти за своите 5 години работа. "Искаме разследване на парламента за начина, по който функционира тази система. Имаме съмнения и притеснения за огромни нередности - как се събират приходите в държавния бюджет”, коментира той. Има 9 въпроса, които трябва да намерят отговор: кой е авторът на заданието за създаването на БАЦИС, кои са лицата, участвали в комисията, приела изпълнението на заданието за системата, ДАНС разследвала ли е поведението на изпълнителя, по отношение на създаването на условията за пробив в БАЦИС, свързан ли е изпълнителят с лица, които биха използвали условията за пробив? Напомняме, че въпреки уличаването, фирмата – изпълнител в края на миналата година получи нова поръчка за 300 000 лв. от Министерството на финансите. „Условията за пробив са открити още на база обучение на служителите и какви действия са предприети? Има ли наказани лица за бездействие, свързани със създаването и функционирането на БАЦИС?“, продължи с въпросите Стойнев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей