Свързани новини

07.02.2018 10:45

Емил Димитров: Най-голямата сенчеста икономика са горивата

Видян 1654 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Целият автотранспортен сектор е сенчеста икономика, в земеделието има огромна сенчеста икономика - хората работят, но не е ясно какви пари получават, какво се осигуряват. В туризма е същото. Но все пак те работят и получават заплати. Но за мен най-голямата сенчеста икономика в момента са горивата. Там е най-големият проблем за държавата". Това коментира в предаването "Денят започва" по БНТ Емил Димитров, председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата.


По отношение на алкохола, Димитров коментира, че докато се появява алкохол - менте по курортите и хората умират от некачествен алкохол, проблемът съществува. По думите му най-големият ресурс обаче е в горивата и очаква усилията на държавата тази година да са съсредоточени там.


Няма отрасъл - строителство, земеделие, туризъм, които да нямат голям дял от сенчестата икономика и там са усилията и на инспекцията по труда, и на данъчни органи - да проверяват и да се опитват да ги извадят на светло, обясни депутатът и допълни, че се правят постоянни проверки.


По отношение на контрабандата на цигари Емил Димитров посочи, че при всяко изследване се променят градовете, в които има много контрабандни цигари, а в следващо тримесечие намалява и "отиват" в друг град. Това е един непрекъснат процес - няколко ведомства обединени се борят с него, заяви той. За данните към третото тримесечие на 2017 г., че потреблението на цигари без платени акцизи е достигнало най-ниските нива през последните десет години и е 6 процента, Димитров коментира, че е важно да се задържи това ниво, а после да се преборим и с проблема с рязания тютюн, който не е в извадката.


При горивата имаме проблем, заяви Димитров. Той обясни, че трябва да бъде приет закон - този за търговията с нефт и нефтени продукти и тъй като продуктът в случая е течен и не могат да се слагат бандероли, би могло да се поставят маркери, които да показват от коя рафинерия са и за какво - износ или внос. Това според Димитров би могло да "дисциплинира " пазара и приходите в бюджета.


"За държавата няма значение кои търговски субекти работят, тя приема изначално, че всички са в легалния бранш, и когато е сигурно, че тя ще си събере парите, те да си преразпределят пазара, да се борят помежду си, пазарна политика. Но държавният интерес да бъде защитен, широкият обществен интерес, приходите", коментира Емил Димитров.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.