Свързани новини

06.02.2018 12:17

Намаляват личните лекари

Видян 1358 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Нормативната уредба е разписана така, че общопрактикуващият лекар не може да откаже записване на пациент в листата. Не казвам дали това е добро или лошо, такава е нормативната уредба. Тя не определя горна или долна граница на броя на записаните пациенти, т.е. аргументът „пълно е“ не е валиден", заяви Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) пред бТВ.


Причините джипита да отказват да записват пациенти са няколко, коментира Петър Самарев, който е член на УС на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в София. От десетина години ние алармираме, че личните лекари в България намаляват като брой. Ако през 2000 г. са били 5000, сега са под 4000. В Русе от 140 в момента са 104 посочи той. Съжалявам, че трябва да го кажа, но ние вече нямаме сили. Средната възраст на общопрактикуващите лекари в страната по последни данни е 59 години. Всеки има някакъв предел, каза Самарев.


Ясно е, че един лекар не може до безкрайност да обслужва пациенти, съгласи се Кацаров. Очевидно е, че е нужна промяна, която да доведе до това да има повече общопрактикуващи лекари.


Самарев допълни, че, за съжаление, всеки нов пациент всъщност не носи повече пари, а повече администрация и писане.


Една от причините да намалява броят на лекарите е свързана със системата за специализация, каза Кацаров. Ако до преди няколко години след завършване на университета младите лекари можеха да започнат работа като общопрактикуващи, сега за това се изисква специалност по обща медицина. Генералният въпрос е, че трябва да се обвърже необходимостта на хората от медицинска помощ с интереса на медицинското заведение да я предостави, смята той.


Според Самарев може да се направят много неща. Той посочи, че натоварването и администрацията са убийствени. Ние искаме просто да работим медицина. Ако приемем, че за 10-ина минути трябва да обработим един пациент, в момента прегледът е около две минути, а останалите осем са администрация. Затова тази професия не е интересна и има все по-малко джипита. А трагедията ще бъде в малките градове, където те ще фалират, каза той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се