01/02

Свързани новини

05.02.2018 13:22

1,4 млн. лв. за сайт за комари от 8 потрошени за нищо милиона

Видян 2214 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

1 425 087,58 лв. на данъкоплатците са източени за въображаема система за локализиране на комари, започнала да действа след активния им сезон – всъщност сайт с истинска стойност до 30000 лв. Парите са потрошени от кмета на Русе от ГЕРБ и управляваната от него асоциация на дунавските градове и са част от общо 10 техни проекта за 4 млн. евро. И в десетте регионалното министерство е открило пороци.


Когато Антикорупционният фонд разкри далаверата още преди месеци, сумата, за която се говореше беше 1 милион лева. Тя обаче е набъбнала като пъпка след ухапване от комар до близо 1 и половина милиона показа Деси Ризова по бТВ.


Как са източени парите?


Към 956 880 лв. за т.-нар. Информационна система, което всъщност си е един сайт на над 30 пъти по-ниска реална стойност, са прибавени 442 416 лв. за „проучване и публичност”.


Зад това гръмко название се крият две социологически проучвания на местно ниво – в град като Русе двете заедно няма как да струват повече от 20 000 лв. И пари за „информационна кампания”. Не че някой я е видял или пък в евтините местни медии струва толкова, но само за нея са хвръкнали яко дим в пушилката на медийната несвобода повече от сто бона народна пара.


За капак идват 25 791,58 лв. в графата „оборудване, пътни и квартирни”, която обединява необединимото и не става ясно що за оборудване се купува, нито пък що за лукс е в Русе да се похарчат подобни суми за настаняване и изхранване?


Така общата сума на масрафа, платен с данъците на бедния български данъкоплатец стига до колосалните 1 425 087,58 лв.


Те се дават за нещо толкова безумно, колкото е броенето на комари, които догодина няма да са същите, и така наречената им „локализация” край брега на Дунав, където всеки е наясно, че има много комари.


Напомняме, че подобни, макар и не така мащабни нагли кражби имаше и в други областни центрове, където кметовете са от ГЕРБ. Характерен пример е Добрич, където на гърба на местния воден цикъл няколкото най-близки до кмета като секретарката и пиарката му се бяха уредили с 5-цефрени хонорари за работа, която вършат по длъжностна характеристика и получават за нея заплати, а общият сбор от дотациите за правоверни партийци приближаваше половин милион лева.


Иначе, както твърди финансовият министър Горанов: „Корупцията е вестникарско внушение”.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!