05.02.2018 10:48

Научният елит на ЕС се събра в София

Видян 1246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министрите на образованието и науката от ЕС обсъдиха инвестициите в човешки капитал и възможностите за стимулиране на иновациите по време на неформалната си среща в София в началото на уикенда. Те дискутираха бъдещето на научните изследвания с цел да постигнат обща европейска позиция през следващите месеци. Напомняме, че икономиката на знанието е ключов приоритет за Съюза.


„ЕС е световен лидер в областта на научните изследвания и иновациите, заяви  домакинът на срещата - министърът на образованието и науката на България Красимир Вълчев  - Трябва да открием възможността как тези знания по-лесно да се поставят в полза на обществото и индустрията. Това става в нов и бързо променящ се контекст“.


Той отбеляза, че цифровизацията и трансформацията на цели икономически сектори, създаването на нови бизнес модели и изместването на традиционните, изискването за нови умения и значителният натиск върху образованието и академичния сектор да генерират качествено и иновативно обучение през целия живот, поставят редица въпроси пред политиките за финансиране на научните изследвания и иновации.


Как реално ще става това? След по-малко от 2 седмици София ще приеме следващия форум по темата. В официалния календар на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е включено провеждането на Форума Университет – Бизнес, който е насрочен за 22 и 23 февруари 2018 година. Организатор на събитието е Европейската комисия в тясно сътрудничество с Министерството на образованието и науката, Българската стопанска камара и Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз. Форумът дава възможности за обмен на добри практики, сътрудничество и създаване на партньорски отношения между образователните институции, научните организации и бизнес средите. Именно липсата на връзка помежду им се сочи за един от основните пробреми на образованието и икономиката не само у нас, но и в други страни от ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!