Свързани новини

02.02.2018 09:29

4 млрд.лв. загубила хазната заради контрабандата на цигари

Видян 2087 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За последните 10 години незаконната търговия на цигари в България е ощетила хазната с над 4 млрд. лв. Това показват оценки на Института за пазарна политика (ИПИ), направени на база на данни от Агенция "Митници" и данни на незаконната търговия от KPMG. Те са публикувани в детайлен преглед на акцизната политика за тютюневите изделия в България и ефектите й върху незаконния пазар.


Големият бум на незаконни цигари у нас е през 2010 г. Тогава те достигат 30.7% от всички продажби. Приходите за криминалния свят от тази нелегална търговия са варирали между 450 и 640 млн. лв., а загубите за бюджета от неплатени акциз и данъци се изчисляват за над 800 млн. лв., пише в.Сега.


Въпреки че през последните години се забелязва свиване на мащабите на контрабандата, тя все още остава значителна. За 2016 г. оборотът на незаконната търговия се оценява между 120 и 170 млн. лв. Това е ресурс, който в голямата си част се влива в организираната престъпност и създава възможности за корумпиране по високите и ниските етажи на властта, посочват от ИПИ. Реално за този период в ръцете на престъпния свят са останали чисти между 2.5 и 3.5 млрд. лв. До около 7% е паднал делът на цигарената контрабанда през 2016 г. Това се равнява на близо 1 млрд. къса цигари, с които хазната е ощетена с около 200 млн. лв.


Данните сочат, че немалка част от незаконната търговия е с източник вътре в страната. За това говорят марките на намерените кутии, които не са предназначени за легалния местен пазар и са създадени единствено за незаконно пласиране. Отчита се и видимо преливане на количества между нелегалния и легалния пазар. Според авторите на доклада това означава, че борбата с незаконната търговия трябва да се води не само на границата, а и спрямо производството на цигари вътре в страната.


През последните години все повече расте незаконният пазар при тютюна за пушене, или т.нар. тютюн за ръчно свиване. При него сивият сектор е над 75%, което се равнява на около 646 тона нарязан тютюн, основно произведен в България.


Огромен ръст на контрабандата в първите години след влизането в ЕС се забелязва и в други страни от Източна Европа, се посочва в изследването. Вероятната причина е по-рязкото вдигане на акцизните ставки в опит за догонване на европейските нива.


От началото на тази година акцизът за тютюневите изделия бе завишен за пореден път, с което страната ни вече достигна минималните ставки в ЕС - 90 евро на 1000 къса. Препоръките на ИПИ са в средносрочен план тези нива да бъдат запазени, както и да се засили борбата с незаконната търговия. По данни на петте големи тютюневи компании от Инициатива "Срещу незаконната търговия", публикувани през лятото на 2017 г., България се нарежда на осмо място по дял на незаконната търговия с цигари в Евросъюза.


Премиерът Бойко Борисов неколкократно отчита, че страната ни е на първите места в Европа в борбата с контрабандата. По повод изискванията към България за спазването на върховенството на закона той разказа за срещата си с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, по време на която той изтъкнал, че България е сред първите три-четири държави в Европа, които се справят с контрабандата на цигари най-добре. "Швейцария е много по-зле. Сега искам ти, миличка моя, да ми отговориш защо така? Това ме притеснява", казал премиерът на гостенката. Тя затворила папката и казала: "Какви други теми имахме още?"



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и