Свързани новини

31.01.2018 12:28

Без обществени поръчки за лекарствата за редки болести, решиха на пръво четене

Видян 981 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарствата за редки заболявания няма да минават през обществени поръчки. Това решиха депутатите, приемайки на първо четене промени в Закона за обществените поръчки. "За" гласуваха 119 народни представители, eдин беше "против", а 21 се въздържаха. Става въпрос за лекарства, които са разрешени за употреба у нас, но липсват на пазара и са без алтернатива за даден пациент. Те касаят много малко пациенти, предимно деца, кандидатстващи пред Фонда за лечение, съобщи БНР.


Председателят на Здравната комисия Даниела Дариткова, която е и вносител на проекта, призова:


Аз наистина смятам, че е изключително важно да подкрепим това изключение от Закона за обществените поръчки, защото то е в интерес на българските пациенти, които са без терапевтична алтернатива в България, в интерес най-вече на децата, които се нуждаят от навременно лечение за заболявания, които са редки.


От БСП обаче поискаха да има ограничения. Зам.-председателят на Здравната комисия Георги Йорданов:


Да се въведат финансови прагове, в които процедурата може да се осъществи без обществена поръчка, а когато сумите са големи, там вече наистина да има обществена поръчка, защото не искам темата за корупцията в здравеопазването да става водеща тема от тази трибуна и в нашата страна.


И още едно опасение - проф. Георги Михайлов от левицата:


Медикаменти по редица съображения и поради редица взаимоотношения в световната фармацевтична индустрия в даден момент се монополизират от една фармацевтична фирма. Това не са нови молекули. Тя ги изтегли от регистрацията, Република България, тъй като тук пазарът е много малък и тогава съществува възможност те да налагат цена.


Дариткова отхвърли аргументите им:


Не може да се предвиди на каква стойност е медикаментът, необходим за нововъзникнало рядко заболяване сега открито.


Нигяр Джафер от ДПС също призова за подкрепа на промените:


Ние винаги сме защитавали позицията, че дори да има и едно дете с такова рядко заболяване в България, то има право да бъде лекувано с този медикамент, ако медицината, ако иновациите, ако технологиите са намерили това лекарство за това заболяване.


Съпартиецът ѝ Джевдет Чакъров предложи в края на годината да бъде направена рекапитулация и да се види какъв е ефектът от нововъведението.


Всяка година по предложение на болниците се утвърждава списък с въпросните медикаменти и те се доставят за нуждаещите се пациенти. В него попадат и продукти за масова употреба, които липсват у нас, защото са изтеглени по различни причини. Българският фармацевтичен съюз изцяло подкрепя нормативната промяна. Към момента в списъка на Закона за лекарствените продукти са включени 37 международни непатентни наименования с около 70 търговски марки, което при над 7 000 разрешени за употреба лекарствени продукти в България е изключително ограничено като бройка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци