Свързани новини

31.01.2018 11:20

МОН спира джендър проучванията в училище

Видян 1492 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на образованието спира проучванията на неправителствените джендър организации, които вървят в български училища от 2013-а. Това съобщи министър Красимир Вълчев, пише Епицентър.


„Ще се въздържим от провеждането на проучванията по джендър проектите. Дебатът в обществото е полезен. Трябва да имаме относителен обществен консенсус какви ценности искаме да учим децата. Има един безспорен пакет от ценности – гражданските, националните, европейските, общочовешките. Но има и такива, които предизвикват и дискусия и които родителите не искат да бъдат изучавани в училище. Трябва да бъдем сдържани и предпазливи. Това е и разделителна линия между либералното и консервативното. Не сме провели дебата докрай. Ще изчакаме. Провеждането на проучването не е най-важната ни задача”, увери министърът. Той уточни, че това е инициатива, която преди МОН е подкрепило.  


Критично важно е за икономиката да увеличим приема в паралелки за придобиване на професия. Но това ще стане с малки крачки, каза в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той уточни, че през следващите десетилетия ще има голям недостиг във всички професии заради хората, които предстои да се пенсионират. Това поставя пред Министерството предизвикателството задължително да се преструктурира приемът. Той обясни, че идеята е постепенно, всяка година да се увеличава приемът в професионалните гимназии. Промяната няма да засегне гимназиите в големите градове като София и Варна.


Около 900 училища приемат деца в гимназиален етап. В момента се определя паралелките на областно ниво. По думите на Вълчев промяната се налага, заради прогнозите за сериозен недостиг на работна сила. Във Враца и в Русе родители и преподаватели вече протестираха срещу намаляването на паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните училища.


"Днес пазарът на труда и в бъдеще във все по-голяма степен ще изисква квалификация, отколкото диплома. Наскоро едно проучване показа, че две трети от България е икономическа пустиня. Няма достатъчно предприятия. Все повече инвестициите ще зависят от наличието на работна сила. Ако в миналото те зависeха от инфраструктура, от други фактори, днес това е основният ограничител пред инвестиционната активност. Ние трябва по всякакъв начин да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионално образование. Факт е, че то загуби престиж последните две-три десетилетия", обясни министърът на образованието  пред БНТ.


Препоръчано е на началниците на регионални управления, които утвърждават приема, да проведат дискусии с всички заинтересовани страни. Често спорът е за една паралелка, добави Вълчев.


Има редица градове, в който недостигът ще бъде много голям. Вече има списък с професии с голям очакван недостиг на пазара на труда, който ще помогне да се финансират допълнително професионалните гимназии. Ще се предоставят допълнителни стипендии в професионални училища, допълни още министър Вълчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог