Свързани новини

29.01.2018 09:58

Чужденци плащали по 40-50 хил. евро за дипломи от МУ-София

Видян 1606 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Част от тях са били дори без средно образование. Шестима са обвиняеми за схемата


Престъпна група от бившето ръководство и действащи служители на Медицинския университет в София е обвинена в незаконен прием на чужденци срещу 40-50 хил. евро. Толкова струвало плащането на изпитите по време на цялото следване, като един изпит се търгувал между 2 и 5 хил. евро, твърдят прокурорите. За да не стават грешки, преподаватели получавали преди изпити списъци с имената и оценките на далите “под масата” пари студенти.Става дума за над 20 студенти с британско гражданство, произхождащи от Иран, Ирак, Египет и Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование.


В петък спецпрокуратурата обяви, че е повдигнала обвинения на шестима души - двама действащи служители на вуза и четирима бивши, но не съобщи имената на всеки от тях. Сред обвиняемите са екс-ректорът Ваньо Митев и Андон Филчев – декан на Факултета по дентална медицина Всички са на свобода срещу гаранции от по 200 000 лв. Откъде ли ги вадят?


Бившият ректор Ваньо Митев е обвинен като лидер на групата, стана ясно от думите му пред журналисти на излизане от Националната следствена служба, където беше призован, за да получи обвинение. Между 2015-2017 г. той е назначил верни свои хора на ключови позиции в МУ. Въпреки че от 14 април 2016 г. не е ректор, той още е част от университета, установило разследването. Пред бТВ Митев заяви, че няма нищо общо с приема на студенти, защото контролът е многостепенен и е чисто техническа работа.  


През 2016 г. бившият ректор беше обвинен за сключване на неизгодни сделки и отново за незаконен прием на чуждестранни студенти. Сегашните обвинения са за документни престъпления и престъпления по служба, обяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Самият Гешев се усъмни в доказателствата, с които разполага: "Не отричам, че част от тези студенти отговарят на изискванията, или няма да можем да докажем, че не отговарят", призна той.


Прокурорът допусна, че обвиняемите може да станат и повече, тъй като имало данни за повече участници. В дома на Филчев е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 хил. лв. "Това е супермодерно пране на пари или човекът е имал притеснения от ебола и микроорганизми", опита се да се пошегува Гешев. Ако бъде признат за виновен, лидерът на групата може да получи от 5 до 15 г. затвор, а останалите обвинени - между 3 и 10 г.


Един от членовете на схемата е арабин, гражданин на Великобритания. "Той имал дейност основно там за презентиране на МУ и набиране на желаещи за чуждестранни студенти на английски език", обясни прокурорът. Според него допреди две години тази дейност е минавала през фирма, която е собственост на част от обвиняемите. Тя е била законен официален посредник и е получавала комисиони от университета, но имала и нелегална дейност.


"Последните две години е продължила да осъществява тази дейност даже на по-високи обороти. Като са наблегнали към увеличаване на приходите на групата в посока на увеличаването на лицата, които без да отговарят на необходимите законови изисквания, да идват уредени за студенти в МУ", допълни Гешев. Според него целта на арабите била като студенти да получат разрешение за постоянно пребиваване. Това вече било въпрос и на националната сигурност, обясни той и намекна, че се разследва и по линия на антитероризма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и