Свързани новини

25.01.2018 15:25

300 млн.лв. повече за София в бюджет 2018

Видян 1254 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2018 г. Решението беше взето с 42 гласа за и 14 против. Тази година милионният град ще харчи 1,5 млрд. лева, като вече достига нивата от 2015 г. Повишението спрямо миналата година е с 300 млн. лева и идва основно от парите за образование, с които трябва да се покрият по-високите заплати на учителите.


За девета година увеличение на данъци и такси не се предвижда. Йорданка Фандъкова представи рамката на бюджета като коментира този факт: "Това е едно от най-красноречивите доказателства за доброто управление на общината. В края на миналата година СО получи инвестиционен рейтинг, който позволява да се използва по-евтин финансов ресурс. Това се дължи и на доверието от страна на гражданите и от страна на ЕК. Ясна е тенденцията за постоянен ръст на собствените приходи. От 2012 г. досега те се увеличават непрекъснато. Тази година предвиждаме да бъдат 661 млн. лв.". Тя обясни, че преходният остатък от миналата година е 97 млн. лв., които се разпределят за изпълнение на ангажиментите в образованието, за отчуждаване и други  разходи.


"Бюдежтът е рекорден. За първи път СО планира данъчни приходи от 319 млн. лв. Както знаете, за пореден път достигнахме 100% изпълнение на приходите. Това е знак, че СО управлява финансите отговорно. Това е доказателство за позитивни резултати, затова бюджет 2018 година следва да бъде подкрепен. Бюджетът е амбициозен, но изпълним", каза Орлин Алексиев, председател на комисията по бюджет и финанси.


Съветниците одобриха и единствения кандидат за Общинска банка с 45 гласа “за“, 9 „против” – БСП и съветника от партията на Кадиев.


Срещу бюджета гласуваха червените, Политическа група 5 (Зелените, Глас Народен и Движение 21), ДСБ и коалицията Сердика (АБВ и Български социалдемократи).


Социалистите разкритикуваха факта, че във финансовия план на общината няма заложени специални пари за обезпечаване на мерките за подобряване на качеството на въздуха. Според кмета Фандъкова обаче целият бюджет е за това, тъй като инвестициите в улични ремонти, паркове и купуване на нови ековозила за градския транспорт, както и за метрото са насочени към решаванетo на мръсния въздух. Лидерът на БСП-София Калоян Паргов обяви, че откакто ГЕРБ управлява в Столична община има модел, в който общинските съветници са притурка и гумен печат на всички решения на цялата администрация. Кметът отговори на социалиста, като обяви, че твърдението за по-мръсен въздух не е вярно. Тя цитира и данни от Европейската агенция за околна среда в подкрепа на своето твърдение. "Аз се гордея, че за последните 10 години сме построили 90 нови сгради за детски градини. Има години, в които строим по 9-10 нови сгради", добави тя, отговаряйки на някои от упреците на БСП.  Фандъкова коментира и обвинения за прием в общинските заведения: „Ако има хора, които си вкарват децата в детски градини по втория начин - отговорността си я носят те". Общинарите одобриха новите критерии за прием в първи клас.


Относно парите, които ще бъдат получени от продажбата на Общинска банка, кметът обяви, че те ще бъдат инвестирани в образование, спорт и квартални улици. "Ще представим програма, за да не разходваме парите на парче", обеща тя.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате