Свързани новини

25.01.2018 12:32

Жаблянов възрази срещу поведението на Караянчева

Видян 1305 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възразяваме срещу вашето поведение и срещу опита да дадете отговор от името на целия парламент, вие сте представител на ГЕРБ в случая, макар и председател на Народното събрание, и не можете да изразите такава колективна оценка. Това заяви зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов по повод вчерашното изявление на Цвета Караянчева за "катастрофичното говорене" на президента Румен Радев.


Изявление на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов


Уважаема г-жо председател,


Уважаеми колеги,


Уважаеми министри от кабинета,


Г-жо председател,  вчера, от името на парламента, направихте изявление по повод политическата оценка, дадена от държавния глава, за характра на българската парламентарна република. По този повод, вие заявихте, че ниският рейтинг на парламента се дължи на системните атаки на президента и на негативните оценки, които той дава на нашите институции. Ние възразяваме срещу вашето поведение и срещу опита да дадете отговор от името на целия парламент, тъй като във вашето изказване вие сте заявили, че в парламента присъстват различни парламентарни  групи, с различни програми и когато народните представители гласуват, гласуват от името на своите групи. Тоест, вие сте представител на ГЕРБ в случая, макар и председател на НС, и не можете да изразите такава колективна оценка.


Ниският рейтинг на парламента се дължи на самото народно представителство, както и на председателството на парламента. На първо място – отсъствието на дебати по клкючови законопроекти, които минават през НС, по които партията, която води парламентарното мнозинство, дори не взема думата. Това не може да бъде парламентаризъм.


Нарушаването на правилника на НС, какъвто бе случаят с приемането на Републиканския бюджет, включително от ръководството на самото НС- само и само да се прокара волята на парламентарното мнозинство.


Когато се обсъжда съдбата на правителството, вота и обвиненията на опозицията по повод сериозни аргументи, внесени за борбата с корупцията, министър-председателят отсъства от дебатите и гласуването. Това подкопава рейтинга на парламента. Това създава усещане у българските избиратели, че парламентът не е институцията, където се решават политическите въпроси на държавата.


Използвам случая да поканим министър-председателя на държавата да присъства на гласуването. Неговото отсъствие унижава парламента, срива рейтинга и променя характера на републиката.


Оценката на държавния глава е правилна!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.