Свързани новини

24.01.2018 16:51

93% от гражданите: Безплатен градски транспорт за чист въздух

Видян 1505 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Готовност на гражданите за активно участие в мерките, които Столичната община планира да въведе за дните с очаквани или реализирани пикови превишения на фините прахови частици в атмосферата, отчита проучване на Alpha Research, изработено по поръчка на Столична община. Механизмът е една от стоте мерки, заложени в Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух на СО, одобрена през месец май 2017 г.


69% от респондентите имат ясното разбиране, че отговорността за качеството на атмосферния въздух е споделена между гражданите и общината и смятат, че ежедневното им поведение би допринесло за подобряване качеството на въздуха. Столичани отреждат, по-голям дял от замърсяването на автомобилния трафик (51%), за 24% основен замърсител е отоплението на дърва и въглища, а за 19% – нерегламентираното изгаряне на отпадъци в някои райони.


Според резултатите от проучването висока е подкрепата по отделните мерки към механизма, който Столичната община предложи и предстои да въведе след гласуването му от Столичния общински съвет. Най-голяма подкрепа среща идеята за безплатен градски транспорт (93%) и въвеждането на Зелен билет в дните с най-високи очаквани или реализирани превишения (89%). След тях по подкрепа се нарежда възможността за безплатно паркиране на буферни паркинги (87%) и преминаване към масов градски транспорт. Готовността на столичани да подкрепят затварянето на карета и зони от София е 60%. С най-ниско одобрение се възприемат идеите за двойно увеличение на цената в Синята зона, както и намаляването на престоя в платените зони. Напомняме, че двете мерки отпаднаха във финалния вариант на предложението, което предстои да бъде гласувано от Столичния общински съвет.


Вчера, Постоянната комисия по Околна среда гласува финален вариант на механизма  от действия за реакция на СО в случай на реални или прогнозни превишения на фини прахови частици в атмосферата, който предстои да бъде гласуван от Столичния общински съвет утре. В него са адресирани различни варианти на превишения на емисиите на ФПЧ, като се предлага въвеждане на съответен набор от мерки. Мерките варират от увеличаване на кратността на миенето, оросяването и механизираното метене на улици; сезиране на органите на КАТ за извънредни проверки за техническа изправност на МПС; провеждане на извънредни проверки на Столичния инспекторат и РИОСВ на пунктовете за вторични суровини и автосервизите, до обособяване на буферни зони за паркиране в десните ленти на централни входни артерии в близост до спирки на градски транспорт; ограничаване на навлизането в зони и карета от централна градска част; ограничаване на паркирането в части от синя и зелена зона,както и въвеждане на целодневна карта за всички линии на масовия градски транспорт –Зелен билет на цена от 1 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне