Свързани новини

24.01.2018 14:18

Румен Радев: Шефът на НСО не е подал оставка

Видян 1248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване. Така президентът Румен Радев коментира появилата се информация, че ген. Ангел Антонов е подал оставка, след като се разбра, че той е проверяван по сигнали за злоупотреби. "Знаете, че в момента тече прокурорска проверка, но тук става въпрос за проблеми със законите. НСО от служба пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по същество нейното ръководство и контрол по три начина - да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание, а реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента. Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник", коментира държавният глава.


Новината, че Ангел Антонов е подал оставка, съобщи преди ден „Гласове“, позовавайки се на добре осведомени източници. Според тях шефът на НСО е декларирал готовност да напусне поста в личен разговор с премиера Бойко Борисов още в понеделник. Формалната процедура по смяната му обаче не е задействана по неясни причини и към момента няма депозирана оставка.


По думите на държавния глава има ред законови неясноти при назначаването и смяната на шефа на НСО поради системното отнемане на правомощия от президентската институция.


„Мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институцията, която загуби контрола на ДАНС и на НСО. ДАР от служба, пряко подчинена на президента, стана служба пряко подчинена на Министерски съвет. НСО от служба пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по същество нейното ръководство и контрол по 3 начина - да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание, а реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента. Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник", коментира той.


По думите му това, което става, не е добре за българската демокрация, която трябва да се основава на баланса на власти. Според него, когато този баланс между институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекалена концентрация на власт в ръцете на правителството - и формална, и неформална, резултатите са налице.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на