Свързани новини

24.01.2018 13:33

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Видян 1041 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП иска референдум по Истанбулската конвенция, заяви на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че след създалата се ситуация, свързана с конвенцията, само суверенът може да изрази волята си.


Левицата ще внесе утре в деловодството на парламента искането за допитването, съобщи Нинова. Според нея Народното събрание трябва да реши кога да бъде референдумът.


След като конвенцията бъде ратифицирана, народът няма да може да се произнесе, такъв е законът, посочи Корнелия Нинова и добави, че затова левицата настоява преди обсъждането на Истанбулската конвенция да има референдум по нея.


Нинова заяви още, че БСП продължава да внася законопроекти, свързани с борбата срещу насилието над жени. Тя обясни и защо БСП е против ратификацията с декларация. Полша е постъпила така, но след това придружаващата декларация не е била отчетена.


Корнелия Нинова отново подчерта, че левицата не одобрява текстовете в Истанбулската конвенция, въвеждащи т.нар. социален пол.


Лидерът на БСП коментира и първата година на Румен Радев и Илияна Йотова на "Дондуков" 2. По думите й президентската двойка изпълни със съдържание институцията и абсолютно последователно изпълнява предизборните си обещания.


„Респектиращ беше отчетът на президента и вицепрезидента. Придадоха за тази една година ново съдържание на президентската институция. Запълниха я със съдържание: впечатляваща международна дейност, в който президентът Радев отстояваше националния интерес на България, силни, последователни и твърди позиции, съсредоточени по вътрешнополитически въпроси, съсредоточени върху теми като национална сигурност, борба с корупцията, социални въпроси", каза Корнелия Нинова, съобщава Епицентър.


На въпрос какво не е успял да направи държавният глава, лидерът на БСП посочи, че той сам е направил своя отчет. „Не успя да ни убеди, включително и нас за достигане на 2 процента от БВП за превъоръжаване. Знаете, че нашата партия има друга позиция по този въпрос. Аз съм я заявявала пред него на КСНС. Самият той каза, че не е успял да убеди управляващите по отношение на мерките за борба с корупция. Остана на различна позиция с управляващото мнозинство с антикорупционния орган“, отговори лидерът на БСП.


„Що се отнася до оценката му за парламента, приемам я с тъга, но е вярна. Виждате какво прави мнозинството с парламентарната република. ГЕРБ години наред, а Бойко Борисов лично, три мандата, превърна парламента в това, което каза г-н Радев – нотариат, който му заверява подписа“, коментира председателят на БСП и даде за пример вчерашния дебат по вота на недоверие.


„Може ли да има вот на недоверие към правителството и да не дойде министър-председателят? От месеци не е идвал на парламентарен контрол. Това е основен проблем на демокрацията и на парламентарната република в България“, изтъкна Корнелия Нинова. Според нея това е системно и последователно погазване на Конституцията и на институциите в България. „Управляващите  и президентът имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване, а битка на концепции“, отбеляза тя.


„Приоритет на президента за следващата година остава свободата на словото, за което го подкрепям. Имаме нужда от свобода на словото“, допълни лидерът на БСП. Тя припомни случая, когато беше изгонен от парламентарната зала лидер на опозицията – тежко посегателство върху свободата на словото.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион