Свързани новини

23.01.2018 15:57

300 000 пъти е пробита системата на Митниците

Видян 1447 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За 6 месеца от електронната система на Митниците БАЦИС са изчезнали около 300 000 транзакции, за стотици милиони левове.


 "За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години", коментира изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.


БАЦИС е приета с множество недостатъци през май 2013 г., след като е проект и реализация от 2012 г., а чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита, обясни още Делчев. Ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирани институциите: "Много години ние в разговори с Агенция Митници казвахме, че системата може да бъде манипулирана - казваха ни "Няма такова животно", коментира Делчев.


Така в крайна сметка браншовата организация сезирала главния прокурор, а той - ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса - в системата могат да влизат както митничари, така и ИТ специалисти от поддръжката. Всички те можели да заличават транзакции без да оставят следа. Всяка транзакция може да бъде влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз.


Според Делчев обаче по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й.


Той посочи, че според доклада на финансовия министър Владислав Горанов техническите проблеми в БАЦИС са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година.


"Докато разчитаме на доверие, става този гигантски сив сектор в търговията с горива", обясни Андрей Делчев.


Оказва се, че в системата на Агенция Митници може да се влиза през ICQ и Скайп. Не всеки, който има компютър – сигурно и от Космоса може да се влезе в системата на митниците на Република България, коментира пред бТВ депутатът от БСП  Румен Гечев.


Това е един разграден двор. Това не е пробив в системата, защото самата система го позволява”, категоричен е Гечев.


Той добави, че системата официално започва да работи на 1 април 2013 г. и не е ясно какво се е случвало от 2013 до 2016 г. Чак тогава фирма подава сигнал за манипулиране на данни и се прави проверка.


В същото време Жельо Бойчев сподели, позовавайки се на доклада на ДАНС за системата БАЦИС че: "контрабандата е централизирана и организирана, покровителствана от високо политическо ниво". Според въпросния доклад  налице са технически възможности за манипулиране, както и че съществуват условия за заплаха на финансовата и икономическата сигурност в страната.  


Пробивът на акцизната информационна система на митниците е най-голямият провал на приходните агенции от 2005 година насам, пък заяви бившият зам.-министър Георги Кадиев.


Тези пароли се създават от самата Агенция Митници. Там има дирекция “ИТ”, чийто директор от 12-13 години насам бе сменен преди месец. Той е правил целият софтуер на агенцията- той ли не знае какви пароли да направи?


Има и звено Информационна сигурност, което е директно към директора на агенцията. Тяхна работа е именно да одитират информационната система. Те ли не са видели тези пароли?, риторично попита Кадиев.


Никога няма да знаем какво е изтрито и колко милиони или милиарди левове са загубени. Категорично не е престъпна небрежност, а умишлено злодеяние, завърши той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева