Свързани новини

23.01.2018 15:04

Костов: България е несигурна за инвестиции

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„България става несигурна страна за инвестиции - отрова, която прониква в дълбочинната тъкан на българското общество. Такова общество не може да върви бързо напред", коментира в интервю за Кузман Илиев по България он еър бившият премиер Иван Костов, който е икономист. Той е човекът, гарантирал финансовата стабилност, с която толкова се хвалят управляващите в момента, с въвеждането на валутния борд. И също е премиерът, дал силен тласък на приватизацията.


Именно този процес стана повод за нови атаки срещу него напоследък. Той коментира: "Отговорих на обвиненията, след като изчаках много дълъг период да приключат всички повдигнати дела. Няма нито една присъда по време на сключване на приватизационните сделки. Приносът на държавата в периода 1997 - 2001 г. е приватизирането на практически фалирали предприятия. Приватизация вместо ликвидация. От 90 предприятия впоследствие едва две не успяха да стъпят на краката си. Не се допусна лавионообразно нарастване на безработицата и бюджетния дефицит", обясни Костов. Той специално посочи единия пример – Кремиковци. Той подчерта, че пасивите на държавните предприятия тогава са били много повече от активите им, а държавата е била изправена пред неплатежоспособност, но се е опитвала да помага на закъсалите предприятия. „Страната бе без достъп до валутни кредити и паричната ѝ система се сриваше. Левът се обезценяваше около 24 пъти и то в кратък период", каза още Костов и настоя, че всички сделки са правени с международни консултантски фирми и ЕС, а законите са спазени.


Подканен от водещия, за първи път Костов призна основна грешка на своето управление, която му костваше властта, но никой от следващите премиери не се поучи от примера му: „Комуникацията към хората може би можеше да бъде по-добра".




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.