Свързани новини

22.01.2018 14:19

Газпром готов със 760 км тръби от Турски поток, губи смисъл хъб Балкан

Видян 2236 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Газпром докладва, че са положени вече 760 км тръби от Турски поток. Проектът се движи по план и ще бъде готов за пускане идната 2019 година, става още ясно от комюнике на руския газов гигант. Няма преосмисляне на маршрута, така че и двете тръби ще минават през Турция. Двете държави водят съгласувана външна политика, обвързана икономически, особено в региона. Доказателство за това са и непрепятстваните от Москва действия на комшиите в сирийските територии, населени с кюрдско малцинство, предшествани от оттегляне на руските части от страната.


На този фон българският проект за газов хъб Балкан край Варна става напълно безсмислен, независимо, че самата Ангела Меркел каза някоя добра дума за любимия план на премиера Борисов. Така България, която десетилетия наред печелеше от географското си положение като транзитна страна 9-цифрени суми в долари всяка година, а те щяха да скочат 4-кратно при осъществяване на Южен поток, след 2019 г. ще внася газ от Турция. Освен парите – стотина милиона долара, които ще губи от транзит всяка година, тя ще плаща и по-висока цена за синьото гориво, понеже комшиите ще си сложат върху нея транзитна такса за себе си, както сега ние вземаме от тях. Жалкото е, че с парите от транзита не само се хранеше цялата империя Булгаргаз, където на ключови длъжности са синове, съпруги и съпрузи, кумове и снахи на членове на правителството и парламента. Топлофикациите, които са в технически фалит, се крепят само на неплащането на газ на Булгаргаз. Той може да си го позволи, защото балансира с транзитните такси. Без тях, ще бъде невъзможно. Милиони хора няма да имат отопление.


Надеждата е ЕС да забрани подаването на газ за Съюза от втората, предназначена за целта тръба на Турски поток. Понеже Германия обаче е заинтересована от Северен поток 2, а Гърция вече има договори по темата с Газпром, очакванията за защита не на България, а на това Украйна да не бъде заобикаляна и да губи милиарди от транзит, става все по-имагинерна. Особено на фона на Закона за войната, приет преди дни от Радата, с който на практика се отхвърлят Минските споразумения. А именно Германия и Франция – двете лидерски в ЕС страни са гаранти по процеса, заедно с Русия, и ги подписаха, редом с Киев и Донбас.  


Азерският газ не е алтернатива, тъй като не е ясно по кои тръби той би идвал у нас, както и защо не се работи по връзката ни с Турция, както изясни вицето Валери Симеонов. Ресорният зам.-министър – председател обясни, че работата дори не е на ниво готов и одобрен „идеен проект”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей