Свързани новини

20.01.2018 10:01

Прокуратурата се сезира за инцидента със Спартан

Видян 1379 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала за инцидента с военнотранспортния самолет „Спартан” C-27J. Започнато е досъдебно производство. Това съобщи в предаването „Тази събота” по bTV зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.


Няма пострадали хора, но има щети по корпуса на самолета.


Зам.-министърът допълни, че със случая е натоварено специализираното звено на служба „Военна полиция”.


То трябва да събере данни и веществени доказателства, свързани с произшествието, да установи дали е имало опасни условия, при които то е възникнало, и дали са небезопасни действията и решенията на екипажа. Трябва да се установи също дали е имало повреди или отклонения в режимите на работа на съотвените системи и агрегати, както и дали има предишни случаи, които имат касателство към това произшествие.


Трябва да бъде изготвен доклад в рамките на месец по закон и да се докладва на министъра на отбраната, каза Величков, като допълни, че се надява докладът да бъде готов в по-кратък срок.


По думите му е възможно силният вятър да е причинил произшествието, но това трябва да бъде установено в доклада и заключенията на „Военна полиция”.


„Мога само да потвърдя, че в интернет средата се появиха съобщения и за конструктивните характеристики на самолетите „Спартан” C-27J, които за някои от специалистите е известно, че имат изнесен ниско център на тежестта, което създава определени специфични условия при управление”, допълни зам.-министърът.


Той отбеляза също, че имаме рамков договор за поддръжката на самолетите „Спартан”, сключен през 2011 г. за 10- годишен срок, но конкретен договор към момента няма.


„Предходният – 5-годишен конкретен договор, изтече през април 2017 г. В момента сме в процедура на преговори с италианската компания „Аления Леонардо” за подписване на нов”, посочи Величков.


Поканили сме италианската страна на 2 февруари на разговори в Министерството на отбраната в София, каза също зам.-министърът.


„Трябва да установим цена за следващите 4 г., колкото са останали до 2021 г., която се колебае около 17 млн. евро. Искаме да преговаряме за цената, която по наше мнение е доста висока”, отбеляза Величков.


Снимка:бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Ограничете физическото натоварване

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ограничете физическото натоварване, наблегнете на